Rady a tipy

Pyl vs. automobily

single-image

Letošní jaro nám kromě hezkého počasí přineslo i nevídaně silnou „pylovou sezonu“. Pyl nás doprovází doslova na každém kroku. V autě se před ním naštěstí můžeme ubránit, pokud máme dostatečně dobrý kabinový filtr.

Kabinový filtr je známý též pod pojmy „prachový filtr“ nebo také „pylový filtr“. Jeho výměna bývá obvyklou součástí při pravidelných prohlídkách v autoservisech – mění se standardně po dvou letech anebo po 30 až 60 tisících najetých kilometrech. Je dokázáno, že pokud dochází k pravidelné výměně tohoto užitečného dílu, dokáže zachytit i více, než 95 % částeček prachu, aerosolů i mikrobiologických zárodků, u pylu je to až 99 %.

Pylová zrnka, prach a jiné nečistoty, jimiž se filtr zanáší, mohou u řidiče zapříčinit ztrátu koncentrace při řízení vozidla. Kýchání a slzení očí, případně i rychlejší nástup únavy může být při řízení opravdovou hrozbou.

Pokud je filtr zralý na výměnu, poznávacím znamením pro řidiče může být povlak na vnitřní části čelního skla nebo těžký vzduch a nepříjemný pach.

Mohlo by se vám líbit