Auta Elektromobily Technika Zajímavosti

Tesla Cybertruck – představení a ceny

single-image

Venkovní design auta připomíná spíše sci-fi filmy osmdesátých let, nebo jeden z modelů ze stařičké počítačové hry Stunts. Nicméně hned na první dobrou rozdmýchává divoké emoce.
Řeč je samozřejmě o modelu Tesla Cyber Truck, který bude uveden na trh v roce 2021, jeho nejsilnější verze ještě o rok později, ale objednávat můžete již teď.

Když jsem četl nějaké články o tom, jaký je Elon Musk ve skutečnosti člověk, tak jsem nevěřícně kroutil hlavou. Prakticky z ničeho dokázal jen díky své inteligenci, píli a zapálení nejen vydělat obrovské jmění, ale také bez nadsázky změnit svět. Snílci žijí své sny v nitru, Elon je úspěšně převádí do reality.

Jeho kariéra začla tím, že se už v dětství sám naučil programovat. Ve dvanácti letech vyrobli vlastní videohru, která se mu podařila prodat za 500 dolarů. V dospělém věku se podílel na projektech zip2, kde víceméně propojil registr firem s mapami, a po jeho prodeji se ziskem 22 milionů dolarů Compaqu rozjel další úspěšný startup X.com, což je dnešní světoznámý paypal. PayPal už koupila společnost eBay.com za 1,5 MLD dolarů, z čehož Muskovi náleželo 165 milionů. To už byl dostatešný budget na to rozjet vesmírný projekt Space X, který tuto sumu skoro zlikvidoval a pak nejzásadnější automobilku, pro elektrifikované automobily, Tesla.

Tesle se hlavně díky Muskově vizím, genialitě a uměním komunikace se světem daří elektrifikovat automobilový průmysl. Jeho nápady jsou doslova revoluční a tak se není čemu divit, když celý svět absolutně šokuje designem nejnovějšího připravovaného modelu Tesla Cyber Truck. Na první pohled vypadá Cyber Truck velice tristně, ale po načerpání celkového bližšího dojmu a nasátí detailů se obyčejně lidem začne zamlouvat víc a víc.

Díky tomu se po představení modelu objevilo už na čtvrt milionu předobjednávek. Přitom auto ještě nemohlo projít ani žádnou homologací a nemá ani zrcátky, stěrače, blinkry…Díky opravdu nadměrně tvrdým materiálům, ostrým hranám a také nebývalé akceleraci se polemizuje o jeho bezpečnosti jak pro okolí, tak pro posádku.

Nákladový prostor je opravdu majestátní, korba je dlouhá skoro 2 metry, prostoru uvnitř je více než dostatek, přesto má tento automobil jízdní vlastnosti supersportu.

Nejsilnější, třímotorová verze, nabídne svým zákazníkům zrychlení z 0 na 100 km/h za necelé 3 sekundy. To si nedovolí ani lecjaké Ferrari. Kromě toho také Cyber Truck nabízí vysoce odolné, neprůstřelné, materiály, které čerpají z vesmírného projektu Space X.

K mání budou tři varianty výkonu. Nejslabší, jednomotorová verze nabídne dojezd okolo 400 km, akceleraci z 0 na 100 km/h za 6,5 sekundy a možnost táhnout až 3,75 tun nákladu. Tato varianta s náhonem na zadní nápravu nese cenovku 39 900 dolarů.

Střední varianta má oplývat dvěma motory. Nabídne pohon všech kol, dojezd necelých 500 km a z nuly na sto vás vystřelí už za 4,5 sekundy. Cena střední varianty, která dále nabízí i možnost táhnout až 5 tun, je 49 900 dolarů.

Třetí, nejsilnější, varianta všechny hodnoty posouvá do extrému. Tři motory, pohon všech kol, dojezd až 800 km a zrychlení z 0 na 100 km/h už za 2,9 sekundy! Dokáže utáhnout až 7 tun nákladu a cenovka je 69 900 dolarů.

Dále je možné si připlatit za plně automatizované řízení a další fenomenální vychytávky.

Zveřejněný vzhled patrně není finální a rezervace byla možná už za poplatek v přepočtu okolo 2500 Kč a je zcela vratná. I proto asi dostála čísla předobjednávek takových hodnot.

Jak si povede moderní elektrifikovaný pickup v praxi se ukáže až v roce 2021 a mnoho fanoušků Tesly nepochybuje o jeho úspěchu. Nakonec toto auto tak trochu kopíruje Elonův kontroverzní charakter a svéráz.

Mohlo by se vám líbit