Elektromobily Technika Zajímavosti

Stellantis plánuje vyrábět auta v Indii

single-image

Kvůli vysokým nákladům nemusí být Stellantis schopen vyrábět elektromobily v Evropě za rozumné náklady. Plánuje přesunout výrobu do Indie, odkud by se auta mohla vyvážet do Evropy.

Skupina Stellantis, která vznikla spojením skupin FCA a PSA, nevěří, že je možné v Evropě vyrábět cenově dostupné elektromobily. „Evropa nemůže vyrábět cenově dostupné elektromobily, takže Indie má velkou příležitost prodávat kompaktní elektromobily za rozumné ceny,“ řekl generální ředitel Carlos Tavares.

„Požadavek na dovoz automobilů do Indie je velmi vysoký. To znamená, že pokud chcete nabízet cenově dostupný elektromobil, musí být vyroben v Indii s indickými subdodavateli a součástkami. Dnes mají elektromobily problém, hlavně co se týče dostupnosti, není to problém technologií,“ pokračoval lídr.

Tavares předpovídá cenově dostupné elektromobily k dispozici za pět až šest let. Takové sliby se však již mnohokrát splnily.

Vysoká cena elektromobilů je dána především vysokými náklady na výrobu baterií, zejména surovin. I když se vyrábí stále více baterií, znamená to také zvyšující se poptávku po surovinách a udržování jejich vysokých cen.

Stellantis plánuje uvést na indický trh v roce 2023 nový elektromobil, postavený na platformě Smart Vehicle, která je také základem indického Citroënu New C3. Byl vyvinut v Indii a vyroben také tam.

Mohlo by se vám líbit