Zajímavosti

Jak zlepšit české autoškoly? Změnit se musí učitelé i žáci

single-image

Úroveň tuzemské výuky řidičů není zrovna valná. Chyby se ale najdou na obou stranách, jak v kvalitě autoškol, tak v přístupu žáků.

Počet dopravních nehod způsobených mladými řidiči sice v posledních dvou letech klesal, přesto řidiči do 24 let zůstávají nejrizikovější skupinou na silnicích. Začínající řidiči s praxí do pěti lety totiž zaviní skoro čtvrtinu smrtelných nehod. Důvodem jsou i zastaralá pravidla o autoškolách, která dávno nereagují na nejnovější trendy v průmyslu. Příklad ze sousedního Rakouska, kde po zavedení dvoufázového systému získávání řidičského průkazu klesla nehodovost mladých řidičů do 25 let o 30 % přitom dokazuje, že na výuce šoférů je co zlepšovat. Přitom právě řidičská zkouška je právě ta klíčová zkouška z dospělosti, při níž na rozdíl od maturity může být jedna jediná chyba fatální.

Krácená výuka

Velkým nešvarem českých autoškol je především krácení výuky. Konkrétně u řidičské skupiny B základní kurz ze zákona čítá 36 hodin výuky teorie a 28 lekcí praktických jízd (po 45 minutách), v praxi ale tato pravidla některé autoškoly obcházejí a výuku zkracují. Což nikomu neprospěje…

Řidičák na zkoušku

V této souvislosti by mohl řidičský průkaz na zkoušku, který by byl pozitivní v mnoha ohledech. Učil by děti zodpovědnosti, když by vedle sebe vozili někoho známého. Zažili by v praxi jízdní situace, o kterých se učili jen teoreticky. Vyzkoušeli by si díky tomu i jízdu v cizím prostředí, během roku by patrně nejezdili jen někde komína, ale i do neznámých míst. Navíc by zažili různé jízdní podmínky, od deště, po zimu. „Dnes v zimě pravidelně klesá zájem o řidičské kurzy. Žáci se bojí, že na sněhu a ledu zkoušku nedají,“ tvrdí Baumruková s tím, že spoustu žáků autoškoly během výuky zdůrazňuje, že nechtějí jezdit za tmy, za deště nebo na sněhu. Přitom v praxi musejí zvládnout i takovou jízdní situaci.

Jak se tak ukazuje, výuka v tuzemských autoškolách je komplexní problém, k jehož vyřešení bohužel chybí jedna zásadní věc, politická vůle. Řešení je hned několik, bohužel je však nikdo neprosazuje politicky. Není to škoda?

Mohlo by se vám líbit