Historie

Volkswagen – historie značky

single-image

Automobilka Volkswagen je nesmazatelně spjata s jedním z nejikoničtějších vozů automobilové historie – Broukem. Historie této renomované značky sahá až do období mezi dvěma světovými válkami, kdy byla německá automobilka na prahu zásadní inovace.

Volkswagen vznikl z ambiciózního plánu, jehož základy položil Adolf Hitler, jenž měl vizi vytvořit cenově dostupný automobil pro německé občany. V roce 1934 byla založena společnost s názvem „Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH“ – Společnost pro přípravu německého lidového automobilu. Cílem této vládní iniciativy bylo vyvinout automobil, který by byl přístupný široké veřejnosti.

Prvním vozem, který vzešel z tohoto ambiciózního projektu, byl legendární Volkswagen Brouk. Ferdinand Porsche a jeho tým inženýrů vytvořili vůz s aerodynamickým designem a efektivním motorem umístěným vzadu. Výroba prvních prototypů začala v roce 1938, ale kvůli vypuknutí druhé světové války byla produkce civilních automobilů pozastavena a továrna byla přeorientována na vojenskou výrobu.

Po skončení války, kdy bylo Německo v ruinách, stála automobilka Volkswagen před výzvou obnovit svou činnost. I přes kontroverze spojené s nacistickým režimem se spojenci rozhodli zachovat tento podnik a převedli jej pod britský dohled. Začátky poválečného období byly pro Volkswagen těžké, ale s postupným odstraňováním kontroverzí se Brouk začal stávat globálně uznávaným vozem.

V padesátých letech se Volkswagen Brouk dostal na americký trh a rychle si získal srdce mnoha motoristů díky svému jedinečnému designu, spolehlivosti a dostupné ceně. Tento úspěch pomohl Volkswagenu etablovat se jako silný hráč na světovém automobilovém trhu. Kromě Brouka začala automobilka rozšiřovat svůj sortiment o další populární modely, jako je Mikrobus a Karmann Ghia, což posílilo její pozici na globální scéně.

Dnes, více než osmdesát let po svém založení, značka Volkswagen symbolizuje nejen kvalitu a spolehlivost, ale také inovace a moderní technologie. Historie této automobilky je příběhem odhodlání, vize a schopnosti adaptace na měnící se podmínky. Volkswagen není pouze výrobcem automobilů; je to synonymum pro německý automobilový průmysl, přičemž jeho ikonický Brouk zůstává jedním z nejrozpoznatelnějších vozů v historii automobilismu.

Mohlo by se vám líbit