Cestování Historie

Výš ještě nikdo nikdy nevyjel

single-image

Rychlostní závody, vytrvalostní závody nebo měření menší spotřeby. Těchto soutěžení a testů známě nespočet. Ale v tom, jak vysoko se s vozem dojede, moc soutěží neznáme. Značka Mercedes se postarala o stanovení nového rekordu, když její speciální vozy dojely na nejvyšší aktivní vulkán v Jižní Americe.

Lidé ke zdolávání takových vrcholů většinou využívají pomoci zvířat. V tomto případě bylo zapotřebí odolného materiálu a hlavně odvážného řidiče. Světový rekord stanovil upravený Mercedes-Benz Unimog U5023, který je vyroben pro extrémní situace a podobné zkoušky.
Flexibilní podvozek s žebřinovým rámem a portálovými nápravami, které jsou v různých kombinacích používány už od roku 1948.

Cesta dvou speciálů do stanového městečka

Mercedes-Benz Special Trucks přidal kamionům speciální výbavu – speciální pneumatiky, silný naviják a upravil polohu těžiště, ale umožnilo lépe rozložit hmotnost na prudkém kopci.

Terénní speciály zvládly výjezd k nejvyšší aktivní sopce světa Ojos del Salado v Jižní Americe vysoké 6 694 metrů nad mořem. Cílem výpravy byla instalace nouzových rádiových jednotek ve výškových táborech horolezců. Technika byla dovezena do výškového tábora Amistad ve 6 100 metrech nad mořem.
Strmým výjezdem kamenité stezky 594 metrů nad stanovým městečkem tak byla zdárně dokončena zcela netradiční expedice.

Strmý výjezd stezky

Mohlo by se vám líbit