Zajímavosti

Motorka od Johna Wicka?

single-image

Možná ne každý ví, jakou vášní jsou motorky pro slavného herce Keanu Reevese. Tento koníček se mu však před dvaceti lety stal málem osudným. Po těžké nehodě trpěl utrženou slinivkou či rozdrcenými žebry. Člověk už snad ani nechce dál pokračovat ve výčtu zranění. Lékaři mu moc šancí na přežití nedávali. Přesto ani tato příhoda herce neodradila od své záliby. Sám tvrdí: „Motocykly jsou můj život, tam se cítím volný.“ Nedávno Keanu Reeves oslavil 58. narozeniny. Na motorce jezdí každý den a aby toho nebylo málo, se svým kamarádem dokonce založil i vlastní značku.

Reeves se narodil 2. září 1964 v Bejrútu. Jeho matka byla Angličanka a otec čínsko-havajský geolog. Rodiče spolu však dlouho nezůstali a po rozvodu se matka i se synem odstěhovala do New Yorku. V mládí by se dalo říct, že byl žákem spíše průměrným. Hrál hokej. Jeho matka vystřídala více partnerů a poměrně často se celá rodina stěhovala (má ještě sestru). Jejich cesty je dovedly i do kanadského Toronta. Díky tomu vystřídal několik škol a hokejových klubů. Keanu Reeves o takovýchto tématech ne moc rád mluví a dalo by se říci, že o jeho soukromí a soukromé minulosti, se toho moc neví. Sám připouští jen, že měl čtyři otce a že ho kromě hokeje bavilo i herectví.

Když však přijde během rozhovorů téma na motorky, je to úplně o něčem jiném. Během rozhovoru pro magazín GQ řekl: „Motorky totiž přišly až časem. Začal jsem, když mi bylo dvaadvacet. Natáčeli jsme v Mnichově a jedna holka tam jezdila kolem filmového studia na nádherném enduru. Jednoho dne jsem ji poprosil, aby mi ukázala, jak se jezdí na motorce. Kývla na to. Když jsem se pak vrátil do Los Angeles, hned jsem si koupil svůj první motocykl, samozřejmě že enduro.“ Tato zkušenost ho přivedla k lásce na celý život. Za 30 let se mu podařilo nashromáždit pěknou sbírku motocyklů a musí se nechat… na většině z nich opravdu pravidelně jezdí. Ve své sbírce má všechny možné výrobce: Norton, Kawasaki, Ducati, Aprilia, atd.

Jak jsme již zmínili, motocykly jsou pro Reevese takovou vášní, že dokonce se svým kamarádem založil vlastní výrobnu. Nutno podotknout, že to nejsou motocykly pro každého. Jejich cena totiž začíná od 2 milionů korun. Celé to začalo, když si Keanu Reeves nechal vytvořit motorku na míru pro sebe od slavného stavitele Garda Holingera, na níž pracoval 5 let. Výsledným strojem byl natolik nadšen, že se s ním rozhodl založit vlastní firmu Arch Motocycle. „Náš první stroj se jmenoval KR GT-1 a byla to vlastně kopie motorky, kterou pro mě Gardem postavil. Ergonomie, to jak se ovládala, to jak zatáčela… Nikdy předtím jsem nejel na takové motorce, a tak jsem chtěl, aby to mohlo zažít víc lidí než jen já.“ Keanu tvrdí, že kdykoli se na KR GT-1 posadí, cítí se absolutně šťastný. „Jsem chlápek, co miluje všechno okolo motorek – zvuk, styl, funkční estetiku, ale ze všeho nejvíce zážitek z jízdy. Já už mám s motocykly hodně zkušeností a nyní bych svoji vášeň rád sdílel s celým světem.“

Pokud byste měli o motocykl z jeho výroby zájem, tak aktuálně jsou v nabídce dva modely. Avšak chystá se vydání třetího, jenž bude vyroben pouze v omezeném počtu kusů. Ve všech třech pak najdeme upravený motor ze slavných motocyklů značky Harley-Davidson, tedy vidlicové dvouválce. Ačkoli podle popisu, byste si mohli udělat představu, jak asi by takový stroj mohl vypadat, opak je pravdou. Design je sportovního a také skoro až futuristického rázu. Vše z hliníku, karbonu a též spousty ruční práce.

„Motorka, to je svoboda. Díky motocyklům jsem potkal spoustu lidí mimo hereckou branži, a díky nim jsem procestoval nejen Spojené státy. Ale pozor, buďte rozumní. Vaše první motorka by neměla být taková, že byste z ní měli v pohodě dát nohy na zem a neměla by vás vystrašit. A taky byste neměli dělat žádné šílené věci, tak jako kdysi já.“ Čímž naráží na svou nehodu z mládí. Stalo se to během nočního závodu v kalifornském kaňonu Topanga. Od této nehody, se ho už nikdy nezúčastnil.

Zase na druhou stranu se Keanu Reevesovi musí nechat, že se jen tak něčeho nezalekne, protože většinu kaskadérských scén natáčí sám. Podobně jako třeba Tom Cruise nebo Jackie Chan. Jeho herecká kariéra začala dříve, než by kdo čekal. První zkušenosti s herectvím získal už v útlých devíti letech na prknech divadla Damn Yankees. Později v patnácti letech měl roli ve hře Romeo a Julie v divadle Leah Posluns. Ve dvaceti letech se nakonec přestěhoval k jednomu z nevlastních otců, jenž byl dokonce režisérem a to k Paulu Aaronovi do Los Angeles.

Úplně poprvé kde jsme ho však mohli vidět na televizních obrazovkách, byla epizodní role v sitcomu Hangin’ In. Další příležitostí, jak se více dostal do povědomí, byla reklama na Coca-Colu. Ovšem první příležitost zahrát si v celovečerním filmu byla v roce 1986 a jednalo se o film Youngblood. Zde mimo jiné zužitkoval své zkušenosti z mládí, jelikož se jedná o film s hokejovou tématikou.

Po pár dalších filmech přišla role, která pro něj byla zlomová, a to doslova. Zahrál si jednu z hlavních rolí ve filmu Bod zlomu (příběh je o surfařích, kteří si vydělávají na svůj koníček, vykrádáním bank). O další tři roky později přichází role ve filmu Nebezpečná rychlost. Jeho následující nejslavnější role ve filmech Matrix, Constantine, John Wick, atd. snad už ani netřeba zmiňovat.

Ačkoli výčet jeho rolí je opravdu obsáhlý a je tak na televizních obrazovkách vidět opravdu často, o jeho osobním životě se toho ví málo. Když už je nějaký rozhovor, Keanu se snaží mluvit především o svých filmech anebo motorkách. V roce 2007 dokonce přejel paparazzi fotografa, kvůli čemuž byl i policií následně zadržen. Obhajoval se tím, že paparazzi byl až příliš dotěrný a že mu i přes opakované upozorňování narušoval soukromí.

Takže na rozdíl od dřívějška kdy se ven dostala alespoň nějaká informace, například o tom, že tráví čas s bezdomovci, podporuje výzkum léčby rakoviny nebo i to, že chce znát jméno každého člena štábu, tak dnes už téměř nic. Keanu Reeves je znám i svoji štědrostí. Po dotočení filmu Matrix věnoval 15 milionů dolarů pro oddělení speciálních efektů a dalším několika členům štábu dokonce koupil motorku. Závěrem, pokud by se vám zdálo, že už takto jeho život musí být bohatý na práci či koníčky, zmíníme ještě to, že Keanu Reeves je i talentovaný muzikant, který má svoji kapelu Dogstar.

Mohlo by se vám líbit