Historie

Vznik automobilky Mercedes-Benz

single-image

Mercedes je jedna z nejznámějších a nejstarších značek automobilů na světě. Její historie sahá až do konce 19. století, kdy dva nezávislí vynálezci a podnikatelé, Gottlieb Daimler a Karl Benz, položili základy moderního automobilismu. Jak se z jejich původních firem stala dnešní automobilka Mercedes-Benz?

První automobily
Gottlieb Daimler a Karl Benz byli oba němečtí inženýři, kteří se zabývali vývojem spalovacích motorů. Daimler spolupracoval s Wilhelmem Maybachem a v roce 1885 vyrobili první motocykl s plynovým motorem. O rok později založili společnost Daimler Motoren Gesellschaft (DMG) ve Stuttgartu. Benz pracoval v Mannheimu a v roce 1886 si nechal patentovat první tříkolový automobil s benzínovým motorem, nazvaný Benz Patent-Motorwagen. Oba vynálezci se snažili zdokonalovat své vozy a prodávat je na trhu.

Zrození značky Mercedes
V roce 1899 se do dějin automobilismu zapsal Emil Jellinek, rakousko-uherský konzul a obchodník s automobily. Jellinek byl nadšeným závodníkem a objednal si u DMG speciální vůz s výkonem 35 koní, který pojmenoval po své dceři Mercédès. Vůz byl navržen Maybachem a měl nízké těžiště, lehkou karoserii a vodou chlazený motor. Jellinek s ním dosáhl mnoha úspěchů na závodních tratích a zvýšil poptávku po vozech DMG. V roce 1902 si DMG nechala registrovat ochrannou známku Mercedes a začala vyrábět vozy pod tímto názvem.

Sloučení s Benzem
Benzova firma Benz & Cie. se mezitím také rozvíjela a vyráběla různé typy automobilů, od malých až po luxusní. V roce 1909 si Benz nechal patentovat první návrh loga s trojcípou hvězdou, která symbolizovala pohon na zemi, na vodě a ve vzduchu. Během první světové války obě firmy vyráběly především vojenskou techniku, jako byly letecké motory, nákladní vozy nebo tanky. Po válce se ale musely potýkat s hospodářskou krizí, inflací a konkurencí. V roce 1924 se proto rozhodly uzavřít dohodu o spolupráci a sdílení patentů, nákupů a prodeje. V roce 1926 se pak oficiálně sloučily do jedné společnosti, která nesla název Daimler-Benz AG a jejíž vozy nesly značku Mercedes-Benz.

Další vývoj
Od té doby se automobilka Mercedes-Benz stala jednou z nejprestižnějších a nejúspěšnějších na světě. Vyráběla vozy pro civilní i vojenské účely, pro osobní i nákladní dopravu, pro sport i pro reprezentaci. Mezi její nejslavnější modely patří například Mercedes-Benz 300 SL s křídlovými dveřmi, Mercedes-Benz 600 Pullman jako oblíbený vůz státníků a celebrit, nebo Mercedes-Benz S-Klasse jako symbol luxusu a elegance. Automobilka také proslula svými inovacemi v oblasti bezpečnosti, komfortu a výkonu, jako byly například první bezpečnostní pásy, první ABS, první airbagy, nebo první hybridní a elektrické vozy. Dnes je automobilka Mercedes-Benz součástí koncernu Daimler AG, který zahrnuje i další značky, jako jsou Smart, Maybach, AMG, nebo Freightliner. Automobilka Mercedes-Benz si ale stále zachovává svůj prestižní status a své motto: „Das Beste oder nichts“ – „To nejlepší nebo nic“.

Mohlo by se vám líbit