Technika

WaterCar – Obojživelná auta

single-image

Společnost WaterCar, kterou v roce 1999 založil inženýr a podnikatel Dave March, se rozhodla postavit obojživelné auto, které by dokázalo dobře fungovat jak na souši, tak na moři. První prototyp WaterCar, známý jako Python, vypadal jako Chevrolet Camaro čtvrté generace a podařilo se mu být mnohem lepším obojživelným vozidlem než původní Amphicar. Python vytvořil v roce 2010 rychlostní rekordy obojživelných vozidel a dosáhl rychlosti 204 km/h na souši a 97 km/h na vodě.

Ale kvůli své nízké výšce nemohl Python vstoupit do vody bez pomoci vpuštění od lodi. Dave March chtěl auto, které by mohlo vplout do vln přímo z pláže nebo prakticky kdekoli, takže jeho tým začal pracovat na Pantheru, obojživelném voze inspirovaném Jeepem vybaveném hydraulickým odpružením, které může rychle zvedat a spouštět auto v závislosti na potřebách řidiče. Pythonův motor z Corvette byl vyměněn za motor z Hondy 3,7 litru V-6, který pohání zadní kola přes čtyřstupňovou manuální převodovku. Motivaci na moři umožňuje motor Panther Jet poháněný motorem V-6, který je umístěn uprostřed zadního nárazníku. WaterCar Panther má výrobcem deklarovanou rychlost na pevnině 128 km/h a maximální rychlost na vodě je 75 km/h.

Prodej modelu WaterCar Panther začal v roce 2013 a společnost uvedla, že od té doby vytvořila více než 100 exemplářů. Než WaterCar zbankrotoval, požadoval 158 000 $ za základní model Panther a 198 000 $ za přizpůsobený Panther na zakázku. Bohužel, nový WaterCar Panther si již nemůžete koupit.

WaterCar již nevyrábí. „Po několika letech vývoje a výroby nejlepších obojživelných vozidel, jaké kdy svět viděl, byl WaterCar nucen zastavit výrobu kvůli novým předpisům CARB (California Air Research Board),“ řekl Chad March, syn zakladatele společnosti Davida Marche. Dave March formálně oznámil, že uvede společnost do prodeje.

Prodej zahrnuje všechny patenty společnosti WaterCar spolu s výrobním vybavením nezbytným pro výrobu Panther, Panther XL a Python. Pokud jste tedy podnikatelem na trhu s hybridem automobilů skříženým s lodí, který chcete vyrábět a prodávat, je tu pro vás investiční příležitost.

Mohlo by se vám líbit