Historie Zajímavosti

Zemřela česká legenda Dakaru

single-image

Před koncem roku, v noci na čtvrtek, zemřel ve věku 72 let šestinásobný vítěz dakarské rallye v kategorii kamionů Karel Loprais. Již během začátku prosince ležel v novojičínské nemocnici s důsledky nemoci Covid-19. Následkům nemoci nakonec i podlehl.

Karel Loprais byl pravděpodobně jedním z naších nejznámějších a nejúspěšnějších závodníků Rallye Dakar. Pro vítězství si dojel šestkrát a to konkrétně v kategorii kamionů. Ve své době pak patřil k nejúspěšnějším závodníkům vůbec. Ne nadarmo získal přezdívku Monsieur Dakar, čili Pan Dakar.

Svůj první závod, který zároveň nedokončil, jel v roce 1986 a naposled startovní čáru opustil v roce 2006. Závodu se zúčastnil celkově devatenáctkrát z toho jedenáctkrát na stupních vítězů.

Vše začalo, když koncem šedesátých let nastoupil do kopřivnické automobilky jako dělník a automechanik. Později se stal i zkušebním řidičem, díky čemuž se dostal na svůj první závod v roce 1986. I přes řadu vítězství a úspěchů, se mu však dojet nepodařilo. Celá pětice českých vozů se držela v první desítce, avšak během poslední části etapy se řadě soupeřů podařilo zapadnout a také zatarasit cestu. Jejich vyproštění nakonec trvalo dlouho, kvůli čemuž se jim už nepodařilo stihnout start do poslední etapy, a byly nakonec z toho důvodu diskvalifikováni. Ve finále tedy doplatili na nedostatek zkušeností a ochotu pomoci soupeřům z nesnáze.

Vítězství však na sebe nenechalo dlouho čekat. Následující rok skončil Loprais na druhém místě a o rok později si dojel pro své první absolutní vítězství.

S kopřivnickou Tatrou byl spjat celý život a zůstal ji věrný na všech svých závodech.

Za svůj život díky všem úspěchům získal i řadu ocenění včetně medaile Za zásluhy, kterou mu v roce 2017 předal prezident Miloš Zeman.

Poslední rozloučení s Karlem Lopraisem proběhne 22. ledna ve Frenštátě pod Radhoštěm. V době, kdy už bude letošní Rallye Dakar u konce.

Mohlo by se vám líbit