Pro ženy Zajímavosti

Za vším hledej ženy

single-image

Že by ženy přinesly do světa automobilů nějaká inovace a vylepšení? Pro mnoho mužů se to může zdát jako absurdní záležitost. Ovšem opak je pravdou. Tyto ženy se zapsaly hluboko do automobilové historie.

Dorothy Levittová – první britská automobilová závodnice a jedna z nejvýznamnějších řidiček na přelomu minulého století. Napsala také první knížku o řízení, která byla určená nejen ženám, které už samy řídily, ale i těm které se na to chystají. V knize například doporučovala mít u sebe vždy malý kolt, který byl praktický pro jeho velikost, aby se vešel vždy do přihrádky auta. K dalším radám patřilo i to, aby ženy u sebe vždy měly kosmetické zrcátko, díky němuž mohli sledovat provoz za nimi. Dorothy se tak stala průkopnicí vynálezu zpětného zrcátka, které bylo představeno až v roce 1914.

Mary Adersonová – žena která vymyslela stěrače. Vsadím se ale, že málo kdo ví, jak na takový nápad přišla. Podle neověřených informací měla tento nápad v roce 1902 v taxíku při dešti, kdy spěchala a rozčilovalo jí, že každou chvíli musel řidič zastavovat a utírat čelní sklo auta. Přišla s nápadem použít pletací jehlici a gumovou stěrku, tento nápad bohužel úplně nefungoval, ale ukázal směr, kterým se později vydala. Fungující vynález na principu ovládání zevnitř byl zhotoven v roce 1903, kdy ho Mary nechala patentovat. Ze začátku o něj nikdo neměl zájem, protože to zbytečně navyšovalo cenu vozu. Když ale od patentování uběhlo patnáct let výrobci se rozhodli, že tento systém čištění předního skla zahrnou pevně do své nabídky.

Florence Lawrencová – filmová a úspěšná herečka němého filmu byla už od mala zázračným dítětem, kterému šlo všechno jaksi samo od sebe a tak se z ní stala bystrá a vnímavá osoba. Florence při každém odbočovacím manévru čelila strachu a tak vymyslela signalizační zařízení do svého vozu, kterým řidič ohlašoval plánovanou změnu směru. Po čase přidala ještě cedulku STOP, která se zvedla pokaždé když řidič zatáhl za brzdovou páku. Tyto vynálezy si však nenechala patentovat, čehož využili výrobci a tento zlepšovák si zdarma přivlastnili.

Marhgaret Wilcoxová – této žene vděčíme za vynález, bez kterého by dneska většina lidí nevydržela. Přišla na něj v roce 1983 a to díky tomu, že jí byla velmi často zima – ano mluvíme o vnitřním topení. Využila odpadního tepla z motoru a odstartovala tak éru nejrůznějších variant tohoto druhu vytápění. Tento způsob hodně využívali konstruktéři až do příchodu klimatizačního systému.

Kathrine Blodgettová – stala se první ženou s titulem Ph.D. ve fyzice a chemii na Cambridgeské univerzitě. Této žene vděčíme za vymyšlení mononukleárního povrchu na sklo, díky kterému se od skla neodráží světlo a řidiči se navzájem neoslňují. Z fyzikálního hlediska pozoruhodný úkaz. Tato úžasná technologie se používá dodnes.

June McCarollová – všichni jistě známe bílé dělící čáry uprostřed vozovky, ale málo kdo ví, že za tento vynález vděčíme zrovna této žene. Americká zdravotní sestra a později lékařka, kterou při cestě do práce v jejím Fordu Model T vytlačil ze silnice jiný řidič v silně naloženém náklaďáku. V ten moment dostala tento geniální nápad s dělícími čárami. První metry dělící čáry se namalovali v roce 1917 na mezistátní U.S. Route 99. Zároveň přesvědčila další ženy, aby ji následovali a podepsali její petici, kterou pak rozeslala úředníkům a senátorům. A tak se stalo že v roce 1924 Kalifornská dálniční komise nechala namalovat 5600 km dělících čar. Na úseku, kde namalovala svoji první čáru má dodnes pamětní desku.

Mohlo by se vám líbit