Rady a tipy

Kdy je třeba vyměnit pneumatiky?

single-image

Spousta z nás to každý půl rok lehce otráví. Nutnost vyměnit pneumatiky vzhledem k venkovním podmínkám. Ti šikovnější z nás zvládají výměnu samy, většina ale dojede do nejbližšího autoservisu nebo pneuservisu.

Výměna je dána zákonem a velkými postihy v případě nehody na nevhodných pneumatikách. Obrovský vliv mají na chování vozu na jednotlivých silničních podmínkách. A pokud nebereme v potaz letní období a stanovené termíny na výměnu, tak co je hlavními ukazateli doporučující výměnu?

Rozhodující faktor je samozřejmě počasí. Zimní pneumatiky by se neměly používat ve chvíli, kdy teplota roste nad 5 stupňů Celsia. V tu chvíli nemohou plnit stoprocentně své funkci. Naopak letní pneumatiky v teplotách kolem 0 rychle tvrdnou a mohou váš vůz dělat nezvladatelným i přes suchou silnici. Navíc často opravované pneumatiky mohou úplně prasknout.

Průměrná pneumatika vydrží až 6 sezón, ale hodně záleží na stylu Vaší jízdy a nájezdu kilometrů. Navíc nezapomínejte, že by se vždy měl vyměnit minimálně celý pár pneumatik.

  • jednou za měsíc pneumatiky kontrolujte
  • kontrolujte je před dlouhou cestou
  • jakákoli viditelná poškození nebo deformace řezu kola by měla být pečlivě zkontrolována profesionálem
  • Pouze odborník vám může sdělit, zda je třeba pneumatiku opravit nebo vyměnit

Mohlo by se vám líbit