Rady a tipy

10 kroků, jak připravit auto na dovolenou

single-image

Kontrola brzdového systému
Nejprve je třeba zkontrolovat kotouče a destičky a hlavně se zaměřit na jejich tloušťku. Je třeba se ujistit, že systém je těsný a to několikanásobným stlačením brzdového pedálu při vypnutém motoru. Pokud se pedál propadá (necítíte žádný odpor) brzdy jsou poškozené a je potřeba řešit závadu co nejdříve u svého mechanika.

Kontrola spodní části vozu + motorového prostoru
Najde Vám to případné úniky ze systémů nebo jednotek auta. Například systému hydraulického posilovače řízení, chlazení motoru, mazání nebo z převodovky.

Kontrola kol
Na začátek je třeba zkontrolovat hloubku dezénu pneumatik. Kontrolu pneumatik provedete hloubkoměrem. Hloubka letních pneumatik má být nejméně 1,6 mm. Mějte na paměti že se pneumatiky opotřebovávají nerovnoměrně a proto je třeba je měřit v různých částech. Při té příležitosti si nechte zkontrolovat také tlak vzduchu v pneumatikách. Hodnota tlaku při plně zatíženém autě by měla být o 10-15% vyšší oproti hodnotě doporučené výrobcem vozu. Všechna měření provádějte pouze když je pneumatika chladná. Potřebné je mít vyrovnaná a vyvážená kola.

Kontrola kapalin
Před cestou zkontrolujte hladinu všech kapalin v autě. Chladicí a brzdové kapaliny, vody do ostřikovačů atd. Podle potřeby je doplňte nebo vyměňte. Špatné kapaliny jsou ztmavené nebo zakalené. Kromě toho si můžete koupit i speciální testery, které zanalyzují kvalitu kapalin používaných v autě.

Kontrola nebo výměna vzduchového filtru
Pomůže to využít výkon motoru co nejúčinněji a sníží se tím spotřeba paliva.

Vyměňte svíčky zapalování
Bohužel u tohoto spotřebního zboží se nedá dopředu předpovídat, kdy přestanou fungovat. Proto doporučujeme vyměnit svíčky před velmi dlouhými cestami.

Kontrola stěračů
Čistá okna jsou základní prvek, kterého by se měl řidič držet. Špinavé čelní sklo má velký vliv na řidiče (únava, bolest očí). Proto vždy dbejte na plnou nádrž kapaliny do odstřikovačů + kvalitní lišty na stěračích, které budou přiléhat k povrchu čelního skla. Pokud lišty stěračů nebudou přiléhat budete mít na okně skvrny nebo šmouhy.

Utáhněte šrouby a matice
Před jízdou na dovolenou dotáhněte všechny šrouby. Pokud se šrouby uvolní, kolo se samo může odpojit během jízdy. Nemusíme ani psát, jak je to nebezpečné.

Zkontrolujte funkčnost klimatizace
Vysoká teplota narušuje pozornost a ostražitost řidiče: v tomto případě je reakční čas člověka téměř dvakrát delší. Proto je velmi důležité, aby byla v kabině auta vytvořena pohodlná mikroklima.

Zkontrolujte rozvodný řemen
Zdraví řemen by neměl mít žádné praskliny, odřeniny nebo olejové stopy. Řemen by měl být dostatečně pevný. Pokud tento řemen sklouzává, způsobí nepravidelný provoz motoru. Jeho přetržení může způsobit celkové selhání a poškození motoru, které sahá do řad desetitisíců.

Mohlo by se vám líbit