Rady a tipy

Výběr nemrznoucí směsi podle barvy? Rozhodně ne!

single-image

Zimní počasí přišlo a s ním i vydatné mrazy. Proto je potřeba svůj vůz na to připravit, což snad už jsme všichni udělali. Kola přezuli, nalili nemrznoucí směs. Ovšem zde se může stát kámen úrazu. Léta kupujeme jednu a tu samou barvu a nakonec se ukáže, že to automaticky neznamená správnou volbu. Klíčem je výhradně chemické složení.

Jak už je patrně jasné, nemrznoucí směs je kapalina, která nezamrzá při nízkých teplotách. Přeci jen už je to patrné ze samotného názvu. Nemrznoucí směs je chladivo motoru automobilu. Funguje tak, že odvádí přebytečné teplo cirkulací systémem. Mezi řidiči ovšem panuje takový mýtus. A to takový, že existují pouze tři druhy nemrznoucích směsí. Dokonce i to, že je naprosto běžné míchat kapaliny stejné barvy, protože tím je přeci automatické, že musí mít stejné složení. Anebo snad ne?

Proč je některá směs zelená, jiná modrá a další zase červená? Nejprve se vraťme zcela na začátek. Nemrznoucí směs je na počátku bezbarvá tekutina. Až pak do takto čiré tekutiny přichází různá barviva, která tuto směs obarví. Proč? Důvody jsou dva. Ten první je, aby byla již na první dobrou poznat, že se jedná o chemickou směs, a tím pádem není úplně dobré s ní hasit žízeň. Tím druhým je, že v případě úniku, se pak lépe dohledává, kde k němu došlo. Co se týče rozlišení barev, jedná se spíše o historický přežitek.

Hlavní přísadou, do takovéhoto driáku, která zaručí nemrznoucí směsi její „zázračné“ účinky se nazývá monoethylenglykol. Jeho přítomnost ve směsi je absolutně klíčová, bez ohledu na zbylé složky. Proč tedy to rozlišování barev? Směsi, jež mají právě glykolový základ, mají povětšinou červenou barvu. Ty se solemi pak zase barvu modrou nebo zelenou.

Proto tedy mýtus o svévolném míchání těchto směsí je zavádějící a klíčem je chemické složení. Zásadně se nedoporučuje míchat kyselé nemrznoucí směsi s těmi solnými. Míchání různých barev, tak ani stejné barvy se nedoporučuje.  Každá směs má jiné složení a nežádoucí následky pak souvisí s antikorozními přísadami přidávanými pro ochranu chladicího systému.

Stejně jako se říká každý pes, jiná ves, tak i zde platí, že každý výrobce vyrábí směs v jiném složení a nikdy tak nelze předvídat, jaké následky by to mohlo mít a jak by dvě různé směsi mohly na sebe reagovat. Jak vybírat nemrznoucí směs, tak zde je postup jasný. Řídit se podle specifikací udávaných výrobcem vozu anebo motoru. Popřípadě by tyto informace měli být k nalezení i v servisní knize.

Závěrem, co se tedy může stát? V tom lepším případě ztratí směs své antikorozní účinky, jak již bylo psáno. V tom druhém, horším případe se směs může dostat do spalovacích komor a může dojít k zasažení hadic, těsnění a pak k následnému úniku. Vznikají usazeniny v jejichž následku dochází ke zhoršení odvodu tepla, přehřívání a zanášení.

Mohlo by se vám líbit