Rady a tipy

Bezklíčové startování, aneb když se autu nechce

single-image

Čím dál více aut disponuje velmi šikovnou inovací v podobě bezklíčového startování. Tato funkce je velmi užitečná například v případě, že klíče leží na samotném dně vašeho batohu či kabelky a vám se je nechce hledat. Jednoduše, je to velmi pohodlné a rychlé řešení, na které si vmžiku zvykne opravdu každý řidič. Teď se ale podívejme na druhou stránku věci. Pospícháte, sedáte do vozidla, mačkáte tlačítko „Start“ a auto ani neškytne. Po několikátém zmáčknutí startovacího tlačítka si všimnete, že vám vůz sděluje, že nenalezl klíč. Co teď s tím?

Nejjednodušším řešením je samozřejmě výměna baterie. Poté již klíč vysílá signál a auto ví, že může v pořádku nastartovat. Pokud zrovna ale náhradní baterii nemáte a nebo se chcete této situaci celkově vyhnout, máme pro vás několik tipů.

Samozřejmě se nejdříve do auta musíte dostat. Pokud se vám podařilo odemknout, ale poté již auto na zmáčknutí startovacího tlačítka nereaguje, nejspíše jste odemknutím vyždímali z baterky poslední zbytek energie. Bezkontaktní klíče bohužel signál vysílají neustále, tudíž je běžné, že minimálně jednou do roka budete muset baterii vyměnit. A občas je to docela náročná disciplína.
Pokud problém nastane již při odemykání, a vy náhradní baterii nemáte, budete muset z klíče vyndat klíč nouzový, vyloupnout krytku zámku v klice a dostat se do auta manuálním způsobem.

Nyní již ke konkrétním tipům.

Předcházení problému
V momentě, kdy se snažíte nastartovat, je vám tento tip už k ničemu. Nicméně, vyplatí se pozorovat a vnímat, co vám auto říká. Pokud si všimnete nápisu „vyměňte baterii v klíči“ nebo
jakékoliv jiné podobné hlášky, je dobré se opatřit náhradním akumulátorem a mít jej stále při sobě pro případ, že by se ten stávající vybil.

Informovanost
Jelikož se automobilka od automobilky liší ve všech možných principech ovládání různých prvků automobilu, je dobré se o různých problémech, které mohou při běžném užívání nastat, informovat a to buď přímo u prodejce, v servisu a nebo na internetových fórech.

Manuál vozu/Palubní kniha
Ke každému vozidlu existuje samozřejmě i manuál, ve kterém je popsáno vše od A do Z. Určitě v něm najdete řešení všech možných problémů včetně problému “vybitý klíč”. Mnohdy jsou ale manuály psány v cizím jazyce a pokud daným jazykem nemluvíte, může nastat problém a vy tak budete nuceni tento problém hledat mezi spoustou informací na internetu.

Konkrétní vozy
Jak již bylo zmíněno, principy ovládání se auto od auta liší. Níže je uvedeno pár postupů u konkrétních modelů vozidel.

Škoda Octavia/Fabia
U těchto dvou modelů by mělo stačit zmáčknutí startovacího tlačítka vybitým klíčem.

Škoda Kodiaq
Kodiaq by měl klíč rozpoznat ihned poté, co jej přiložíte “zadní stranou” ke startovacímu tlačítku.

VW Passat
U Passatu se pod volantem nachází šachta pro zasunutí klíče, tudíž stačí jen vycvaknout náhradní klíč a vložit ho na označené místo.

Ford S-Max
Tady je to o něco dobrodružnější. Musíte najít „šachtičku“ v loketní opěrce vozidla, není moc dobře označena, bude to možná chvilku trvat. Ale poté, co do ní klíč zasunete, bude možné auto bleskurychle nastartovat.

Suzuki S-Cross
Je potřeba podržet tlačítko startování, při tomto úkonu nesmí být sešlápnut žádný pedál, jinak by se nic nestalo. Zhruba po 10 vteřinách by se měla rozsvítit/rozblikat kontrolka na palubní desce, že vůz čeká na kontakt klíče. Ten je třeba cca do dvou vteřin přiložit na tlačítko “start” tou stranou, na které se nachází zamykací tlačítko.

Hyundai Tucson
Stejně jako u Octavie a Fabie, stačí, když startovací tlačítko zmáčknete klíčem.

BMW X*
Vůz vám nejspíše sám napoví, co máte dělat. U BMW stačí, když zkusíte klíč přiložit ke sloupku volantu. Pokud se to nepovede napoprvé, zkoušejte klíč po sloupku různě posouvat.

Mohlo by se vám líbit