Cestování

Krakov – autovýlet na jeden den

single-image

Dnes se v našem seriálu vypravíme do Polska. A to je důkazem, že nejnavštěvovanější město nemusí být městem hlavním. Krakov je metropolí Malopolského vojvodství v jižním Polsku a má skoro 800 tisíc obyvatel. Městem protéká řeka Visla, díky které můžete vyrazit v letních měsících na lodičku z přístavu pod Hradem a město si prohlédnout z jiné perspektivy.

Cesta do Krakova je z většiny republiky velice pohodlná a to hlavně díky vybudovaným polským dálnicím v několika posledních letech. Ze západní poloviny Čech využijete dálnici D1 přes Brno, dále směr Olomouc a Ostrava. Případně cestu ,,horem” přes Hradec Králové. Přechod česko-polské dálnice je díky schengenskému prostoru skoro neviditelný a využitím polské dálnice A1 v Katovicích napojíte na dálnice A4 vedoucí až do Krakova. Před cílem, poblíž krakovského letiště se připravte na mýtnou bránu – platit můžete hotově nebo kartou. Cena za průjezd je 16,20PLN. Cesta po polských dálnicích je skutečně velice pohodlná a ani nehrozí velký provoz jako ve většině velkoměst v západní Evropě. Na co si dejte velký pozor, je nutnost malého hasicího přístroje v povinné výbavě na polských silnicích.

Díky silné české koruně si v Krakově jako turista můžete užít kvalitní hotel v centru za přijatelnou cenu. Doporučujeme po celou dobu pobytu nechat vůz zaparkovaný u hotelu a k dopravě používat městskou dopravu nebo sdílenou službu Uber. Pouze k jedné z nejvýznamnějších krakovských památek se vyplatí vyrazit vozem – k Továrně Továrně Oskara Schindlera. U ní zaparkujete bez problému zdarma. Pokud budete mít štěstí, v pondělí několik desítek prvních hostů má vstup zdarma.

Díky tomu, že je Krakov historická rezidence polských králů, nabízí několik památek. S klidným srdcem můžeme doporučit Hrad Wawel s katedrálou, odkud si můžete užít i výhled na řeku Vislu. Velmi zajímavé je i Staré město. Teméř nutnost je navštívit Krakovský Rynek – hlavní náměstí s Mariánským kostelem a Tržnicí Sukiennice přímo ve středu Rynku. Stará Synagoga v židovské čtvrti Kazimierz, které ohromí celkovou atmosférou a restauracemi se speciálními židovskými pokrmy. V celém Krakově můžete navštívit spoustu klasických polských bister a klasické polské trhy, kde si za pár grošů dát klasické polské pečivo nebo koupit starožitnost. Krakov můžeme vřele doporučit.

Mohlo by se vám líbit