Rady a tipy Technika

Mlhová světla – spojenci při špatné viditelnosti

single-image

Když se blíží zimní období, nevyhnutelně se střetáváme s nepříznivými povětrnostními podmínkami jako je mlha, hustý déšť a sněžení. To klade na řidiče zvýšené nároky na schopnost vidět a být viděn na silnicích. Právě proto jsou zadní mlhová světla povinnou výbavou všech evropských vozidel. Většina aut má tři světla – dvě přední a jedno zadní.

Zadní mlhová světla jsou světlomety, které slouží nejen pro zvýšení viditelnosti v husté mlze, ale také v silném dešti či sněžení. Mají podobnou intenzitu osvětlení jako dálková světla, ale šíří světlo tak, aby se snadno prosazovalo skrze vodní kapky nebo sněhové vločky, což dálková světla nedokáží.

Avšak v českých zákonech je někdy kladen velký důraz na interpretaci, což může být zdrojem nejasností. Tento nedostatek jasnosti může vést k různým výkladům ohledně použití mlhových světel. Někteří řidiči je mohou zapínat i v situacích, kdy by to nebylo vhodné, což může mít katastrofální následky. Oslnění ostatních řidičů, horší viditelnost a zvýšené riziko nehody jsou jen některé z možných negativních důsledků nesprávného použití mlhových světel.

Za zmínku stojí, že v některých zemích, jako například v Německu, je použití mlhových světel podmíněno viditelností na vzdálenost 50 metrů. To znamená, že řidič musí porovnávat svou rychlost v kilometrech za hodinu s tím, co dokáže vidět na 50 metrů dopředu. Pokud viditelnost na tuto vzdálenost klesne, je zapotřebí okamžitě zapnout mlhová světla.

Jak odhadnout tuto vzdálenost? Pomocníkem vám mohou být dopravní značky, které jsou od sebe přesně 50 metrů na rovných úsecích silnice. Také můžete sledovat, zda je obrys vozu před vámi dobře viditelný nebo zda zcela zmizí v bouřce nebo mlze.

Nesprávné použití mlhových světel však může zhoršit situaci na silnicích. Proto je důležité pamatovat na to, že jejich použití je vhodné pouze za nepříznivých povětrnostních podmínek, jako je hustá mlha, silný déšť či sněžení, a to pouze při omezené viditelnosti a snížené rychlosti.

Vždycky mějme na paměti, že bezpečnost na silnicích je naší společnou odpovědností. Správné použití mlhových světel nám může pomoci zvýšit viditelnost a snížit riziko nehody za špatných povětrnostních podmínek. Tak pojďme využít jejich potenciál správně a stát se tak spolehlivými spoluúčastníky silničního provozu.

Mohlo by se vám líbit