Zajímavosti

Vládní rozhodnutí pro zlevnění pohonných hmot

single-image

Díky válce na Ukrajině raketově stouply ceny pohonných hmot do astronomických výšin. Vláda včera zasedla na řešení této palivové krize a přišla se třemi kroky pro snížení cen.

1) Povinné přimíchávání biosložky
Vláda se rozhodla definitivně zrušit povinné přimíchávání biosložky do nafty. Biosložka se dělá především z řepky. Bude tak u zemědělců více prostoru pro pěstování něčeho prospěšnějšího a zároveň má tento krok přímo zlevnit litr nafty až o 2 Kč.

2) Zrušení silniční daně pro vozy do 12 tun
Tento krok pomůže spíše ušetřit menším a středním firmám za provoz svých vozidel. Nemá přímý dopad na cenu paliva. Vládě odpadne velká administrativa ze správy silničních poplatků a firmy tak ušetří v součtu zhruba 4,2 miliardy korun. Firma tak může ušetřit a mít více rezerv či přidat zaměstnancům na platech, což jsme sami zvědaví, zda se někde vůbec bude chtěno projevit.

3) Přísnější kontroly distributorů a prodejců PHM
Tento krok je hezký, ale trochu pochybujeme, zda je na takové kontroly, jaké by byly potřeba požadovaná kapacita. Tento krok nám v redakci přijde spíše trošku alibistický. Reálně přinese maximálně nějakou tu pokutu do státní kasy, ale že by se okamžitě čerpací stanice začaly mohutně bát a nevyužívali chvilkového navýšení cen předčasně, to si úplně nemyslíme.

V kostce tedy reálně dopadne na palivo pouze odstranění biosložky. Nelze tedy očekávat ani zastropení cen, ani ukrojení DPH jako v Polsku. Progres tak nebude nijak výrazný. Koneckonců buďme rádi alespoň za ty 2 koruny. Je válka a při válkách bylo v minulosti i daleko hůře. Hospodářské krize se očekávají. Nezbývá, než si podstatně utáhnout opasky a snažit se vše přečkat.

Mohlo by se vám líbit