Rady a tipy

Příprava auta na léto

single-image

S extrémními teplotami, které léto přináší, vaše vozidlo potřebuje trochu té základní péče, aby zvládlo letní dny.

Ujistěte se, že je vaše auto připraveno na všechny ty zábavné letní výlety a dovolené. Co tedy můžete udělat, abyste zabránili tomu, aby si letní teplo vybralo daň na vašem vozidle?

Není nic horšího, než uváznout v autě bez klimatizace v 40°. Pokud po zapnutí klimatizace dostáváte jen horký vzduch, vyzkoušejte plechovku s chladivem, kterou můžete zakoupit v obchodě s autodíly, abyste svůj AC systém podpořili.

Před létem plným silničních výletů si určitě zkontrolujte pneumatiky. Pečlivě se na ně podívejte, zkontrolujte nadměrné opotřebení běhounu, opotřebení a vyboulení v bočnicích. To vše jsou známky toho, že možná budete potřebovat novou sadu pneumatik, než vyrazíte na dálnici. Jízda na opotřebovaných pneumatikách je extrémně nebezpečná. Nejen, že může dojít ke špatné ovladatelnosti a brzdění, ale opotřebované pneumatiky jsou také náchylné k prasknutí – vy a vaši spolucestující se můžete dostat do nežádané situace.

Nezapomeňte zkontrolovat tlak v pneumatikách, abyste se ujistili, že nejsou příliš nebo málo nahuštěné. Může hlavně také záležet na hmotnosti nákladu v autě. Věnujte také chvíli zkoušce rezervní pneumatiky, zda je správně nahuštěná. Pokud se octnete na krajnici s defektem pneumatiky, budete rádi, že jste to udělali.

Zkontrolujte hladinu svých kapalin, abyste předešli nákladným poruchám: začněte pohledem na chladicí kapalinu (nemrznoucí směs). U horkých letních teplot je zásadní zkontrolovat nejen hladinu chladicí kapaliny, ale také směs vody a chladicí kapaliny. Váš mechanik vám může pomoci zajistit, aby byl váš chladicí systém připraven na teplo.

Poté zkontrolujte hladinu oleje na rovném povrchu. Odstraňte měrku a podívejte se na hladinu a barvu oleje. Měla by mít hnědavě jantarovou barvu. Pokud barva a úroveň vypadají dobře, jste připraveni na cestu. Pokud je černá a špinavá nebo dochází, je dobré vyměnit olej. Zkontrolujte take ostatní kapaliny, například brzdovou.

Klíčem k zachování bezpečí na silnici je jasné vidění a zajištění toho, aby vás ostatní řidiči viděli. Zkontrolujte si stěrače a světla, abyste maximalizovali viditelnost.

Vyzkoušejte všechna světla, abyste se ujistili, že jsou funkční. Začněte světlomety a předními směrovými světly, poté přejděte do zadní části vozu a zkontrolujte zadní a brzdová světla. Pokud jsou některé spálené nebo se zdají slabé, okamžitě je vyměňte.

Mohlo by se vám líbit