Cestování Rady a tipy

Jak vzít s sebou kolo na výlet?

single-image

Nastává léto a s ním i krásné počasí. Sluníčko zcela svádí k tomu nasednout a vyrazit někam na výlet. Je jedno jestli k vodě, řece nebo do hor. K letním radovánkám a teplému počasí patří i cykloturistika. Jízdní kolo se stává stále více nedílnou součástí našich výletů a dovolených.

Dříve bylo nejrozšířenější umísťování jízdních kol buď v rozloženém stavu do kufru anebo do speciálních držáků upevněných na střeše. Vše se však stále vyvíjí, a tak jsou stále populárnější modernější konstrukce nosičů kol na tažný čep. Ten s sebou nese nesrovnatelně jednodušší manipulaci a zároveň i vysoký stupeň bezpečnosti.

Právě tyto nosiče mají tu výhodu, že princip využívající tažný čep je kompatibilní se všemi běžnými tažnými zařízeními. Navíc jsou vhodné jak pro obyčejná jízdní kola, tak i elektrokola, či kola s elektromotorem. K sehnání jsou navíc varianty jak pro dvě, tři, a i čtyři kola. Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, tak tyto nosiče mohou mít nosnost až 60 kg. Oproti střešním nosičům, zde existují rychle pnoucí systémy a jejich instalace zabere pár sekund.

Dalšími vymoženostmi, které lze zohlednit při výběru takového nosiče je třeba i možnost jeho sklopení, aby se člověk dostal do kufru, aniž by nosič musel demontovat. Jiné se zas vyrábí pro ještě lepší komfort i s nájezdovou rampou. A i ta může být opět pro lepší manipulaci ve skládacím provedení. Navíc nosiče od renomovaných značek jsou už natolik vyspělé, že jsou precizními konstrukcemi se stabilním rámem, jenž bezpečně kola udrží a zaručí i ochranu proti krádeži. Některé nosiče jsou dovedeny k dokonalosti natolik, že umožňují montáž jediným pohybem a už je ani není třeba vyrovnávat. Nosič zůstane přesně v horizontální poloze.

I přesto, že může být nosič sebelepší, není od věci se vždy ujistit o správném upevnění. Ať už u kol nebo nosiče samotného. Přeci jen je lepší si to prověřit než pak říkat co by kdyby. Dalším prvkem, který nosič obsahuje, je držák pro registrační značku, protože podle legislativy je to jedna z podmínek pro používání těchto konstrukcí.

Závěrem už lze jen dodat, že nosiče bývají skládací a dodávány v praktických speciálních brašnách. Ať už pro lepší manipulaci v při přenosu v ruce, nebo skladování mimo sezonu v garáži.

Mohlo by se vám líbit