Auta Historie Zajímavosti

Pohřební vůz Land Rover navržený pro sebe princem Philipem

single-image

Pohřeb vévody z Edinburghu se konal v sobotu 17. února 2021, během slavnostního královského pohřbu, na kterém byl přepravován v rakvi pomocí přizpůsobeného pohřebního vozu Land Rover, navrhl sám princ Philip. Byly odhaleny podrobnosti 16letého projektu.

V roce 2003, kdy mu bylo 82 let – zahájil princ Philip spolupráci s Land Roverem, aby vytvořil pohřební vůz na zakázku. Výsledkem je vozidlo Land Rover TD5 130 speciálně upravené pro přepravu rakve. Vévoda z Edinburghu požádal, aby byl vyroben ve tmavě zelené barvě, používané pro vojenské vozy – a aby měl otevřenou horní část vzadu se speciálními „zarážkami“ pro zajištění rakve.

Jakožto sám bývalý námořní důstojník, jeho pohřební vozidlo vyjadřuje vévodovu povahu. Vůz má také odpovídající zelené ráfky kol, černou masku chladiče, samostatnou kabinu a žádné registrační značky. Defender byl vyroben v továrně Land Roveru v Solihullu a vévoda několik let dohlížel na úpravy, přičemž poslední úpravy provedl v roce 2019, v roce, kdy mu bylo 98 let. Původní rolí vozidla by byl transport vévody z Wellingtonova oblouku v centru Londýna do Windsoru vzdáleného 35 kilometrů, ale pandemie koronaviru tyto dlouho platné plány omezila. Vévoda používal Land Rovery po celý svůj dospělý život a před více než 40 lety udělil společnosti Land Rover svůj Royal Warrant.

„Jsme hluboce privilegovaní, že jsme si po mnoho desetiletí užívali velmi dlouhého a šťastného vztahu s vévodou z Edinburghu“, uvedl Thierry Bolloré, výkonný ředitel společnosti Jaguar Land Rover. „Je nám také ctí, že Land Rover, který vévoda navrhl, bude použit v sobotu na pohřbu. Vévoda byl obrovským šampionem v oblasti designu, inženýrství a technologie. Během svých návštěv na našich pracovištích spolupracoval se stovkami zaměstnanců a prokázal své působivé znalosti a hluboký zájem o konstrukci a výrobu vozidel. Vévoda byl skutečně pozoruhodný muž a bude nám velmi chybět.“

Mohlo by se vám líbit