Zajímavosti

Milionové aukce Rétromobile v Paříži

single-image

Pokud patříte mezi automobilové fanoušky, obchodníky a nebo mezi zapálené sběratele, jistě už jste slyšeli o Rétromobile v Paříži, jež jako první otevírá sezónu podobných akcí letošního roku. Počátky této akce přitom začínaly v roce 1976 jako malé setkání. Postupem času se však vyvinula v jednu z největších událostí světového rázu zaměřenou na klasické automobily.

Pro zvýšení renomé této akce napomáhá i fakt, že se koná na největším pařížském výstavišti, kde se koná i proslulý podzimní autosalon. Jenže autosalony nových vozů začínají uvadat. Proto se asi nelze ničemu divit, že své nové vozy začali někteří výrobci prezentovat dokonce i zde. Ať už se jedná o ty domácí, nebo i zahraniční. Pro příklad uveďme třeba domácí Renault včetně Alpine, Peugeot nebo Citroen. Najdeme zde však i německé zástupce, britské a občas i prémiové značky italských výrobců.

Pro představu, jak taková akce asi vypadá… na Rétromobile pojedete v případě, že si budete chtít udělat radost třeba klasickým Ferrari do své sbírky, ale seženete zde zároveň cívku do svého Renaulta 5. No a pak asi všechno mezi tím.

I během letošního ročníku se zúčastnili velké aukční síně – domácí Artcurial, ale i další věhlasné domy jako Bonhams nebo RM Sothebys. K vidění byla velká škála vozů. Spousta z nich se prodala za více, než jakou měla cenu, a to dokonce i v průměrném stavu. Celé to vypovídá o tom, že zdrženlivost sběratelů pomalu mizí.

Akce probíhala během 2. – 5. února 2023 a samotná domácí aukční síň Artcurial nabídla největší kolekci klasických automobilů v historii Francie. K prodeji bylo celkem nabídnuto 230 automobilů, z nichž polovina byla nabídnuta bez rezervy. Asi největším lákadlem a zlatým hřebem aukce bylo Ferrari 250 LM z roku 1964. Zde byl předpoklad prodeje až 25 milionů eur, avšak nakonec se neprodalo. Podobný osud potkalo odhadem dalších 25% nabízených vozů. Jiné společnosti – Artcurial Motocars, se podařilo prodat celkem 75% automobilů a to za celkovou částku 35,5 milionů eur.

Samotná aukční společnost si na výsledek rozhodně stěžovat nemůže. Mezi prodanými kousky se jí podařilo najít nového majitele pro 1951 Ferrri 340 America s karoserií Touring za 5 706 000 eur. Zároveň to byl ten nejdražší prodaný kousek této společnosti. Na druhém místě se opět umístilo Ferrari 1992 F40 a to za 2 216 800 eur. A třetí příčku získalo 1929 Bugatti Type 5 C, které se prodalo za stejnou cenu jako předchozí Ferrari F40. Za zmínku jistě stojí ještě i prodaná kolekce 12 vozů Facel Vega, z čehož typ 1962 HK II dosáhl na slušnou sumu 202 604 eur.

Jako další příklad uveďme ještě aukci Bonhams, která také přispěla k úspěchu Rétromobile. Bonhams se specializuje na výjimečné historické vozy a jejich aukce jsou vždy plné vzrušení. Na letošním ročníku představili řadu unikátních a vzácných automobilů.

Mezi nejzajímavější kousky, které byly nabídnuty na aukci Bonhams, patřilo legendární Porsche 550 Spyder z roku 1955. Tento ikonický sportovní vůz s mnoha závodními úspěchy se prodal za ohromující sumu 6 980 000 eur, čímž se stal jedním z nejdražších automobilů tohoto ročníku aukce.

Dalším vzácným vozem, který si získal pozornost sběratelů, bylo Aston Martin DB4 GT z roku 1961. Tento elegantní britský Gran Turismo se vydražil za 2 640 000 eur, což potvrzuje jeho výjimečnou hodnotu a atraktivitu pro sběratele.

Mezi další zajímavé automobily, které byly prodány na aukci Bonhams, patří Jaguar E-Type Series 1 z roku 1961, který našel nového majitele za 380 000 eur, a Mercedes-Benz 300 SL Roadster z roku 1963, který byl prodán za 1 980 000 eur.

Celkově lze říci, že Rétromobile v Paříži se opět potvrdila jako významná událost pro milovníky klasických automobilů. Aukce, které se zde konaly, nabídly širokou škálu historických vozů a dosáhly vysokých prodejních cen. Tato akce je skvělou příležitostí pro sběratele, obchodníky a automobilové nadšence z celého světa setkat se a objevit vzácné klenoty automobilové historie.

Mohlo by se vám líbit