Technika

Kdy je potřeba vyměnit brzdové destičky?

single-image

Součástí vašeho vozu je náležitá péče, která by měla být samozřejmostí. U některých dílů to platí dvojnásob. Mezi tyto mimořádné součástky patří bezpochyby brzdové destičky. Jejich výměna je poměrně jednoduchá, ale pro řádné a spolehlivé brždění naprosto zásadní.

Co jsou brzdové destičky a jak fungují?
Brzdové destičky jsou malé součástky, které se nacházejí na brzdovém třměni, který je umístěn na kotoučové brzdě. Ovládají se pomocí hydrauliky. Když se aktivují, tlačí na brzdový kotouč u kola a vlivem tření přeměňují kinetickou energii na tepelnou, čímž se vozidlo zastaví.

Kolik stojí výměna brzdových destiček?
Budete muset očekávat, že náklady na výměnu závisí na konkrétních produktech, které si zákazník vybere. Pamatujte si, že je důležité měnit vždy přední a zadní destičky společně. Cena se pohybuje v rozmezí od 500 Kč do 2000 Kč.

Kdy je potřeba vyměnit brzdové destičky?
Výměnu lze určit pouze pro každý jednotlivý případ. Důvodem je skutečnost, že na životnost komponentů mají velký vliv jízdní návyky, délka ujeté vzdálenosti a mnoho dalších aspektů. Za běžných podmínek můžeme předpokládat, že destičky vydrží minimálně 20 000 km a nejpozději do 60 000 km nastane čas na pořízení nových destiček. Výměna destiček zabere zhruba 1-2 hodiny.

Mohlo by se vám líbit