Cestování Rady a tipy

Mýtné do 3,5t v Evropě

single-image

Výběr poplatků za mýtné služby je v zemích Evropy odlišný, a proto je vhodné před každou cestou zkontrolovat podmínky konkrétní země. V některých zemích je nutná dálniční známka, jiné disponují mýtnými bránami a další mají mýtné zdarma. Na několik zemí se podíváme podrobněji.

Začneme u našich východních sousedů. Na Slovensku jsou podmínky velmi podobné jako u nás. Vše vyřešíte elektronickou dálniční známkou. Jsou tři varianty – 10 denní, měsíční a roční. Další nás soused Polsko má zcela odlišný režim. To vybírá mýtné poplatky pouze na třech největších dálnicích – A1, A2 a A4. Vzhledem k tomu, že v Polsku se většina dálnic stavěla v posledních letech díky evropským dotacím, je to při skvělé kvalitě silnic příjemná změna oproti ČR.

Skvělá dálniční síť v Německu je stále zdarma. Poslední roky se neustále řeší, zda bude pro cizince zpoplatněna. Situace u dalšího souseda Rakouska je podobná jako u nás. Nutnost dálniční známky. Místo měsíční varianty však nově nabízí rovnou dvouměsíční. Mýtný systém jako v Polsku je využívám například v Itálii, kde je nutné si dát pozor i na několik speciálně placených tunelů, ve Francii nebo Španělsku. Naopak zdarma pojedete po dálnici po celé severní Evropě vyjma Norska. Tam využívají elektronický mýtný systém, který je umístěn na silnicích první třídy po celé zemi.

Při letní cestě do Chorvatska se potkáváme s týdenní nebo měsíční dálniční známkou ve Slovinsku. Naopak v samotném Chorvatsku se platí mýtným systémem v branách. Zajímavá situace vás může překvapit ve Švýcarsku. Tam jsou dálnice zpoplatněny dálniční známkou od které nabízí pouze jednu variantu a to tu roční za 40 švýcarských franků.

Mohlo by se vám líbit