Rady a tipy

Zimní období a správné otáčky motoru

single-image

Možná se to může zdát jako samozřejmost, přesto si někteří nemusejí uvědomovat, že životnost svého motoru mohou prodloužit správným chodem. Jednoduše řečeno, dlouhodobě zatěžovat agregát ve správných otáčkách. Při správném dodržování si tak prodloužíte životnost a zajistíte bezporuchovost. Navíc to nabízí i vyšší komfort a větší bezpečí pro řidiče.

Takový všeobecný standart rozmezí otáček je cca 2500 až 4500 ot./min. U přeplňovaného agregátu, se to může mírně lišit a to spodní hranicí 2100 ot./min. Shrneme-li to, tak pro víceméně každý agregát je nejlepší když pracuje na 50 až 70 procent výkon točivého momentu. Toto pravidlo lze aplikovat skoro neustále, ovšem u zimního období se to liší. V případě, že se motor vašeho vozidla ještě nestihl zahřát, je lepší držet jeho otáčky z počátku níže a to někde kolem 2500 ot/min.

Majitelé vozů s automatickou převodovkou, by si však možná mohli myslet, že se o takový problém starat nemusí a vůz vše vymyslí za řidiče. Do jisté míry mají pravdu. Přeci jen je to automat tak proč to nějak regulovat, nebo ještě lépe jak?

Většina systémů je naprogramovaných tak, aby pohonná jednotka reagovala při minimálních možných otáčkách. Tedy tak, aby převodovka mohla řadit hned, jakmile je to možné. Jenže doba postoupila opět o něco dopředu a i u automatů lze otáčky, výkon a čas přeřazení ovlivnit. Dnes pouze staré a velice jednoduché principy neumožňují nějaký systém volby. Dnes se už často setkáváme s tím, že vůz má pádla pod volantem, kterými řazení mnohem jednodušeji můžeme ovlivnit podle sebe, a nebo už přímo přednastavené režimy/mody (sport, komfort, eco, atp.).

V zimě je pak žádoucí, držet otáčky mírně zvýšené. Čili již zmiňovaných 2500 ot/min a mírně vyšších. V takovém případě je totiž agregát schopen uvolnit velké množství síly. Zvláště v zimním počasí, kdy silnice klouže, se může naskytnout příležitost rychle zpomalit. Což funguje velice dobře díky brzdění motorem. Brzdění motorem je v zimě nejen bezpečné, ale i praktické a pohodlné.

Mohlo by se vám líbit