Cestování Rady a tipy

Komplikace v zahraničí? Jak se chovat?

single-image

Ročně nás s vozem do zahraničí vyjede většina. Za prací, nákupy nebo na dovolenou. Svědomitější z nás v případě komplikací mají nastudovaná telefonní čísla a kontakty na asistenční služby. Raději si pojďme připomenout, jak se ve složitých chvílích jako je třeba prasklá pneumatika nebo dopravní nehoda chovat.

Nutnost je samozřejmě zákonem stanovená povinná pojistka za odpovědnost. „Dokladem o uzavřeném a hlavně platném pojištění je zelená karta, kterou musí mít motorista při každé jízdě ve vozidle u sebe“, říká mluvčí České asociace pojišťoven (ČAP) a České kanceláře pojistitelů (ČKP) Veronika Nová. Na její zadní straně jsou navíc uvedené státy, kde povinné ručení platí. “Pokud motorista vyjíždí do země, kde zelená karta, a tedy povinné ručení neplatí, musí si, zpravidla na hranicích, uzavřít tamní takzvané hraniční pojištění,” doplňuje Nová.

Vedle povinného ručení je možné si uzavřít pojištění havarijní. Častá praxe je i to, že si vůz havarijně pojistíte pouze na pár dní, které se chystáte strávit mimo hranice a to včetně odtahu zpět do ČR. U nových aut je často v rámci služeb mobility. Vedle odtahu tam často patří i právní pomoc, případně telefonická pomoc skrze tlumočníka. Číslo služby bývá uvedeno na asistenční kartě, případně také na zelené kartě.

Postup při případné nehodě, je vlastně podobný jako v Česku. Začít by se mělo dostatečným zabezpečením a označením místa nehody. Potom případně v závislosti na vážnosti situace kontaktovat záchranné složky „Některé země Evropské unie již sice zrušily národní čísla tísňového volání a využívají jednotné evropské číslo tísňového volání 112, ale je lepší si před přejezdem hranic zjistit, jaká konkrétní čísla v dané zemi vlastně platí, obzvlášť pokud jedete mimo unijní země“, podotýká Veronika Nová. Minimálně Policii doporučujeme zavolat ke každému typu nehody. Už pro jistotu správného vyřízení celé situace a nehrozí podepsání protokolů, kterým nebudete stoprocentně rozumět.

Mohlo by se vám líbit