Zajímavosti

Mobil pomalu nahrazuje klíč od vozu

single-image

O nových technologiích ve vozech píšeme často. Zákonitě patří k sobě. Auta se neustále posouvají dopředu a velký konkurenční boj pomáhá velké rychlosti představování novinek. To se týká i odemykání vozu. Nutnost zastrčit klíček do zámku časem vystřídalo jemné stisknutí jediného tlačítka. U novějších modelů už ani není potřeba mačkat tlačítko, a prostě stačí přiblížit k vozu. Dnes už některé vozy můžeme odemknout pomocí našeho chytrého mobilního telefonu.

Do technologie otevírání vozů mobilním telefonem se pouští Apple. K sofwarovému řešení CarPlay, které propojuje Apple zařízení s vozem přibude funkce, která umožní odemykání vozu pomocí chytrých telefonů či chytrých hodinek z dílny kalifornské firmy. Apple během úvodní Keynote představil Apple CarKey, technologii, která promění iPhone na klíčky od vašeho vozu. Novinka se stane součástí nově představeného operačního systému iOS 14 a její chod bude prozatím zajišťovat technologie NFC.

Jako první automobilka, která Apple CarKey využije bude BMW, stejně jako v minulosti byla první při integrování iPodu. Konkrétně se bude jednat o BMW řady 5. Automobilky a modely by měly postupně přibývat.

Průběh otevření vozu je dá se říct běžný. Zařízení je nejdříve potřeba spárovat s automobilem podporujícím CarKey v Apple Wallet. Pro odemknutí vozu stačí přiblížit telefon k NFC čtečce, která bývá většinou umístěna v klice dveří. Ve většině jiných případů by následoval charakteristický zvuk odemykajících se zámků, to zde tak úplně neplatí. Telefon totiž ještě vyzve uživatele k ověření totožnosti skrze Face ID či Touch ID. Tuto fázi biometrické autentizace však lze přeskočit.

Mohlo by se vám líbit