Elektromobily Zajímavosti

Tesla ztrácí po odstranění radaru bezpečnostní uznání NHTSA

single-image

Jak jste možná slyšeli, Tesla odstraní radarové senzory na severoamerickém trhu u Modelů 3 a Modelů Y EV. A to již automobilce způsobuje problémy.

Národní správa bezpečnosti silničního provozu (NHTSA) odstranila některá bezpečnostní označení pro vozidla vyrobená po 27. dubnu. Bezpečnostní orgán tak již nevydává „kontrolní bezpečnostní značku“ pro varování před čelní srážkou, varování před vybočením z jízdního pruhu, brzdění bezprostředně po nárazu a podporu dynamické brzdy. Jinými slovy, NHTSA již neuznává, že tato vozidla Tesla splňují její bezpečnostní standardy.

Stojí za zmínku, že NHTSA dává svou bezpečnostní značku pouze vozidlům, která byla testována. Odstranění radaru je tak obrovská změna. NHTSA bude muset tato vozidla znovu otestovat, než rozhodne, zda si zaslouží opětovné zaškrtnutí. Není to tak, že NHTSA odsuzuje tyto modely Tesly jako nebezpečné vozy smrti, to v žádném případě. Zdůrazňuje však, jak důležité jsou radarové systémy v prvcích aktivní bezpečnosti vozu.

Odstranění radaru dostává společnost Tesla před spoustu potenciálně nebezpečných situací na silnicích. Když jsou kamery vážně poškozeny, když je mlha, deštivo nebo tma, v těchto situacích může radar poskytnout podpůrný systém, který zajistí, že aktivní bezpečnostní prvky, jako je automatické brzdění, mohou zabránit neštěstí. Nemáme definitivní odpověď na otázku, proč Tesla odebírá radar, ale cynici rychle přijdou k závěrům, že jde o úsporu nákladů. Je zřejmé, že Tesla si myslí, že může zajistit, aby její systémy fungovaly dostatečně dobře pouze na kamerách, ale NHTSA bude muset vidět nějaký důkaz.

Mohlo by se vám líbit