Rady a tipy

Na co si dát pozor v autě na podzim

single-image

Podzim se blíží a s ním i zvýšené riziko prokluzu pneumatik na mokrých a kluzkých površích. Jak se vyhnout nebezpečným situacím a jak se chovat, když už k nim dojde? V tomto článku vám dáme pár obecných rad, jak si užít bezpečnou jízdu i v nepříznivých podmínkách.

Prokluz na mokrém listí
Mokré listí na vozovce může být stejně kluzké jako led nebo sníh. Pokud jedete po silnici pokryté mokrým listím, je třeba snížit rychlost a zvětšit odstup od vozidla před vámi. Při brzdění používejte jemné a rovnoměrné tlaky na pedál, abyste zabránili zablokování kol. Pokud máte ABS, nechte jej pracovat a nedržte pedál pevně. Pokud nemáte ABS, používejte tzv. střídavé brzdění, kdy střídavě přitlačujete a povolujete pedál, abyste udrželi kontakt pneumatik s vozovkou.

Pokud se dostanete do smyku na mokrém listí, nezpanikařte a neotáčejte prudce volantem. Snažte se udržet směr jízdy a postupně uvolnit plyn. Pokud je to možné, vyhýbejte se brzdění, protože by to mohlo situaci ještě zhoršit. Pokud musíte brzdit, použijte stejnou techniku jako při brzdění na mokrém listí. Sledujte stav vozovky a hledejte místo, kde je lepší přilnavost.

Aquaplaning
Aquaplaning je jev, kdy se mezi pneumatikou a vozovkou vytvoří vrstva vody, která způsobí ztrátu kontaktu s povrchem. To může vést k nekontrolovatelnému smyku vozidla. Aquaplaning se obvykle stává při vyšších rychlostech a na silnicích s hlubšími loužemi. Jak mu předejít?

  • Zkontrolujte stav pneumatik a kontrolujte doporučený tlak.
  • Snižte rychlost jízdy, zejména při dešti nebo na silnicích s viditelnými loužemi.
  • Vyhněte se prudkému brzdění, zrychlování nebo změnám směru.
  • Držte volant pevně a rovně.
  • Jezděte po stopách po vozidlech před vámi, kde je méně vody.

Pokud se dostanete do aquaplaningu, postupujte podobně jako při smyku na mokrém listí. Nezpanikařte a neotáčejte prudce volantem. Postupně uvolněte plyn a nechte vozidlo zpomalit samo. Pokud musíte brzdit, použijte ABS nebo střídavé brzdění. Sledujte stav vozovky a hledejte místo, kde je lepší přilnavost.

Jízda v podzimním a samozřejmě i zimním období vyžaduje větší opatrnost a pozornost řidičů. Dodržujte pravidla silničního provozu, přizpůsobte rychlost provozu a podmínkám na vozovce, udržujte dostatečný odstup od ostatních vozidel a buďte připraveni na neočekávané situace. A pamatujte. Bezpečnost je na prvním místě.

Mohlo by se vám líbit