Rady a tipy

Nafta nebo benzín?

single-image

Při koupi nového auta se pokaždé vyrojí spousta dilemat. Sedan, nebo kombi? Červený? Modrý? Benzin, nebo diesel? Není to jednoduché, že?

Zkusíme si zde porovnat plusy a mínusy nafty a benzínu a co lepší nákup v určité situaci.

Nejde o problematiku, která by se dala vyřešit jednou větou. Tady je potřeba přemýšlet a počítat. Důležité je si uvědomit, jak často a k jakým cestám budeme auto používat. Pokud chceme jen vozit každé ráno dceru do dva kilometry vzdálené školky, je nesmysl si kupovat naftové auto. Naopak pokud jezdíme třikrát týdně z Prahy do Brna a zpět, diesel bude nejspíš vhodnou volbou.

Říká se, že hranice, od které se vyplatí pořizovat dieselové auto, je 15 až 20 tisíc najetých kilometrů ročně. Pokud jezdíte méně, finančně se vám nejspíš nevyplatí. Pořizovací ceny nových dieselových aut totiž bývají zpravidla o několik desítek tisíc vyšší a hrozí u nich i některé drahé servisní zásahy, kterých jsou benziňáky ušetřeny. Patří mezi ně například výměna filtru pevných částic, dvouhmotového setrvačníku nebo turbodmychadla. Ani jedno z výše uvedených není malá investice.

Pokud ale naopak jezdíte hodně, diesel vám počáteční vyšší investici brzy vrátí. Ceny nafty jsou stále přibližně o korunu na litr nižší než benzinu a naftová auta mívají zpravidla nižší spotřebu paliva. Například u oblíbené Škody Octavia bývá rozdíl ve spotřebě mezi benzinovou a naftovou verzí přibližně dva litry na sto kilometrů.

Mohlo by se vám líbit