Rady a tipy

Nebezpečí dojíždění zimních pneumatik v létě

single-image

Podle statistik až 30% lidí dojíždí v po poslední sezóně zimní gumy. Faktem však je, že je tato volba velice nebezpečná. Auto ztrácí potřebné bezpečné jízdní vlastnosti a tak se může toto šetření ve finále pořádně prodražit.

Strašit tady smrtelnými nehodami vás rozhodně nebudeme ač by to bylo na místě, ale věříme, že naši čtenáři si tato rizika sami dobře uvědomují. Často na nebezpečné situace v motorismu upozorňujeme. Zde se jedná o docela nenápadný neduh spojený s šetřením. Klasická situace – máte pneumatiky v poslední zimní sezoně, sjíždíte pomalu přes minimální dovolený dezén pneumatiky v podobě 4 mm. Na léto je tolerováno i méně, tak proč neušetřit za výměnu a opotřebovávat si letní, když zimní už od dalšího listopadu stejně nevyužiju a tak by přišly vyhodit. Navíc když zákon použití zimních pneumatik v létě nezakazuje.

Podle názoru mnoha odborníků by měl, ale legislativně není možné určit přesné období přechodu, protože zimy se přelévají často střídavě hned několikrát do jarních měsíců a to samé platí naopak na podzim. Kdyby to mělo být absolutně správně, tak se musí měnit gumy podle počasí a to by peněženky majitelů pneuservisů sice uvítaly, ale pracovní kapacity už nikoli.

Proč je tedy rozumné měnit gumy? Pro lidi, co mají větší nájezdy je výhoda i ekonomická. Zimáky se zpravidla v létě vzhledem ke své měkkosti sjíždějí podstatně rychleji. Především jde ale právě o tu měkkost. V zimě teplota zařídí, že materiál je „tak akorát“ aby auto udržel dobře na silnici a nestal se příliš tvrdým, jako letní gumy. Samozřejmě opačnou dedukcí domyslíme, že příliš měkké gumy v létě opravdu správné jízdní vlastnosti nezaručí. Je to tak hazard minimálně s náklady na opravu bouraného vozu, pojišťovna si pak také ráda všimne tohoto nedostatku a nakonec opravdu jde o vaši bezpečnost potažmo o bezpečnost druhého účastníka nehody, který ač vzorně přezul nemůže za hloupost účastníka, který „ušetřil“. Zde ty uvozovky opravdu sedí na maximum.

Mohlo by se vám líbit