Elektromobily Zajímavosti

Novinka na čerpací stanici DAVO OiL v Olbramovicích

single-image

Bateriové uložiště je vhodné pro ty, kteří cílí na maximální energetickou soběstačnost a nezávislost a hledají ochranu proti možným výpadkům sítě a snížení rezervované kapacity el. energie.

Bateriové úložiště má nezastupitelnou roli při stabilizaci rozvodné sítě provozující zdroje s velkými špičkovými odběry energie, jako jsou například rychlonabíjecí stanice s vysokým příkonem, kompresory na CNG, nebo LPG. Náhlý pokles frekvence elektřiny v síti si žádá záložní zdroje schopné do 30 vteřin obnovit rovnováhu. A právě toto řešení si vybrala společnost DAVO OiL působící v areálu Autocentra DAVO CAR, a především díky finanční podpoře z Evropské unie, operačnímu programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost – OP PIK „v rámci programu Nízkouhlíkové technologie“ si pořídila velkokapacitní bateriové úložiště. Realizace proběhla v době od 21. 7. 2020 do 21.5.2021. Bateriové úložiště využívá akumulaci energie z rozvodné sítě v době nízkých odběrů, čímž napomáhá ke stabilitě přenosové sítě. Na pořízení technologie byla získána dotace ve výši 70% pořizovacích nákladů.

Díky kombinaci fotovoltaiky se zařízením bateriového úložiště pro ukládání energie, pokryje společnost DAVO OiL část své spotřeby v době špičkových odběrů elektřinou, kterou si sami akumuluje. Výhodou je možnost snížení rezervovaného příkonu el. energie a kontrola nepřekročení nasmlouvané hodnoty rezervovaného příkonu., které tvoří podstatnou část celkové ceny spotřebované elektřiny. Navíc s bateriovým systémem v případě výpadku máte stále zálohu energie.

Automatická regulace frekvence je jednou ze služeb výkonové rovnováhy, které je využíváno k zajištění rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie v elektrizační soustavě. Znamená přesně definovanou změnu výkonu elektrárenského bloku podle toho, jak se frekvence v síti vychýlí.

Celý tento projekt byl realizován podle nejvyšších standardů, za použití nejmodernější a vysoce efektivní technologie, která je v současné době k dispozici. V našem konkrétním případě bylo pořízeno modulární bateriové úložiště s kapacitou 240 kWh a měničem o výkonu 120 kW včetně pořízení řídícího a dohledového systému. Tento projekt je udržitelný i z dlouhodobého hlediska a jeho
limitem je pouze životnost baterií.

Číslo projektu: CZ.01.3.14/0.0/0.0/19_253/0019749
Název projektu: Akumulace elektrické energie DAVO OIL, s. r. o. pro elektromobilitu
Příjemce projektu: DAVO OIL, s.r.o.
Výše investice: 4 309 730 Kč
Výše dotace: 3 016 811 Kč

Mohlo by se vám líbit