Technika

Opotřebené brzdy – jak je poznat a jak to řešit?

single-image

Brzdy jsou jednou z nejdůležitějších součástí každého automobilu. Zajišťují bezpečné zastavení vozidla v případě potřeby a chrání tak řidiče i ostatní účastníky silničního provozu. Proto je velmi důležité pravidelně kontrolovat stav brzd a včas je vyměnit, pokud jsou opotřebované.

Jak poznat opotřebené brzdy?
Existuje několik způsobů, jak zjistit, zda jsou vaše brzdy v dobrém stavu, nebo zda potřebují výměnu. Mezi ně patří:

Vizuální kontrola
Podívejte se na brzdové destičky, které jsou umístěny na obou stranách brzdového kotouče. Pokud je třecí vrstva na destičce tenčí než 2 mm, je čas na výměnu. Některé destičky mají také kontrolní drážky, které signalizují míru opotřebení. Pokud jsou destičky nerovnoměrně opotřebované, může to znamenat problém s brzdovým systémem, například sešlápnutý brzdový válec nebo zaseklý brzdový třmen.

Zvuková kontrola
Poslouchejte, jak vaše brzdy zní při brždění. Pokud slyšíte nepříjemné skřípání, pískání nebo cvakání, může to být znamení, že brzdové destičky jsou opotřebované a třou se o kovový kotouč. Některé destičky mají také zabudovaný indikátor opotřebení, který vydává zvukový signál, když je čas na výměnu.

Citová kontrola
Cítíte, jak vaše brzdy reagují na tlak pedálu. Pokud je pedál příliš měkký, nebo naopak příliš tvrdý, může to být znamení, že je něco v nepořádku s brzdovým systémem. Například pokud se pedál propadá až na podlahu, může to znamenat, že je v brzdovém okruhu vzduch, nebo že je nízká hladina brzdové kapaliny. Pokud naopak pedál nejde sešlápnout, může to znamenat, že je posilovač brzd nefunkční, nebo že je brzdový kotouč zkroucený nebo poškozený.

Vizuální kontrola
Podívejte se na brzdový kotouč, který je umístěn na náboji kola. Pokud je kotouč zrezivělý, popraskaný, zdeformovaný nebo sjetý, je čas na výměnu. Průměrná tloušťka kotouče by měla být alespoň 20 mm, pokud je menší než 18 mm, je doporučeno vyměnit. Pokud je kotouč nerovnoměrně opotřebovaný, může to znamenat, že je nesprávně seřízený, nebo že je brzdový třmen zaseklý nebo poškozený.

Jak řešit opotřebené brzdy?
Pokud zjistíte, že vaše brzdy jsou opotřebované, je důležité co nejdříve zajet do autorizovaného servisu a nechat je vyměnit. Opotřebované brzdy totiž snižují brzdnou účinnost, prodlužují brzdnou dráhu a zvyšují riziko nehody. Navíc mohou poškodit i další součásti brzdového systému, jako jsou brzdové hadice, brzdové válce, brzdové třmeny nebo ABS senzory.

Při výměně brzd je důležité dodržovat několik pravidel:

  • Vyměňujte vždy obě brzdové destičky na jednom kole, nikdy jen jednu. Tím zajistíte rovnoměrné brždění a zabráníte zkroucení kotouče.
  • Vyměňujte vždy brzdy na obou nápravách, nikdy jen na jedné. Tím zajistíte správnou rozložení brzdné síly a zabráníte nestabilitě vozidla při brždění.
  • Používejte vždy kvalitní a certifikované brzdové díly, které odpovídají typu a značce vašeho automobilu. Tím zajistíte optimální výkon a životnost brzd.
  • Po výměně brzd je nutné je zajet, aby se správně seřídily a přizpůsobily tvaru kotouče. To se provádí opakovaným bržděním z různých rychlostí a s různou intenzitou, přičemž je třeba nechat brzdy vychladnout mezi jednotlivými brzdnými manévry.

Brzdy jsou klíčovým prvkem bezpečnosti každého řidiče. Proto je třeba jim věnovat dostatečnou pozornost a pravidelně je kontrolovat a vyměňovat. Opotřebované brzdy mohou způsobit vážné problémy a ohrozit životy. Pokud máte jakékoli pochybnosti o stavu vašich brzd, neváhejte a obraťte se na odborníky. Váš automobil i vy si to zasloužíte.

Mohlo by se vám líbit