Rady a tipy

Proč obléct své auto do výstražné vesty?

single-image

Říká se, že cesty páně jsou nevyzpytatelné a to platí i pro všechno v životě. Člověk si nikdy nemůže být 100% jistý ničím. Stát se může cokoli a v krajních situacích může přijít nutnost použití výstražné vesty. Ovšem, svůj význam a potřebu nemusí mít pouze pro vás, ale i na vašem voze…

V případě nutnosti zastavit, je nejčastějším řešením použití trojúhelníku a výstražných blinkrů. Jenže použití trojúhelníku má svá úskalí. Znamená to cestu za auto. Za snížených světelných podmínek jako třeba za tmy, deště, vánice nebo mlhy, to může být poměrně riskantní dobrodružství. Ne vždy tu je pak šance dostat se na dané místo cestou za svodidly. Nemluvě o tom, že stále tu pak může být i riziko, že trojúhelník může odfouknout vítr či srazit nepozorný a rychle rozjetý řidič.

K povinné výbavě, kterou zákon ukládá, patří samozřejmě také výstražná vesta. Někteří tam mají pouze jeden kus, aby splnili povinnost. Jiní jich tam mají dostatek, podle počtu sedadel. Přeci jen člověk nikdy neví koho, a kam poveze a co se může přihodit. Co tedy dělat s výstražnou vestou? V každém případě byste měli mít jednu na sobě ještě dříve, než opustíte svůj vůz. Pokud tedy máte po ruce i druhou, tak stáhněte okénko a pokuste se nějakým účinným uzlem ji přivázat na zpětné zrcátko. Ačkoli to může vypadat hloupě a zbytečně, ve skutečnosti je to velice funkční a efektivní.

Výhody to má hned dvě. V případě mírného větru, bude vesta ve vzduchu vlát a více na sebe upozorňovat. Za druhé, její reflexní pruhy jsou výrazně viditelnější a to i z větší dálky, než pouhé výstražné blinkry. Navíc u těch nemusí být vždy naprostá jistota, že nám budou fungovat, ať už je to z jakékoli příčiny. Například u vybitého vozu nebo závady u dobíjení, apod. Díky takovéto kombinaci reflexních pruhů, které se ještě navíc pohybují, zvýší vaši viditelnost mnohonásobně. Přispěje to k navýšení bezpečnosti jak vaší, tak i jiných řidičů, kteří tak mohou zavčas reagovat.

V nadsázce by se tak dalo říci, že své auto oblečete též do výstražné vesty. Ovšem vždy je samozřejmě lepší, když k takovýmto případům vůbec nedojde.

Mohlo by se vám líbit