Historie

Rodina, jenž má motorsport v krvi

single-image

Kdo se alespoň trochu zajímá o dění na české motoristické scéně, jistě mu bude povědomé jméno Josef Švorc. Toto jméno je s tímto sportem spjato již po tři generace.

Všechno začalo u Josefa Švorce, jenž dlouhé roky s úspěchem závodil na motokrosových tratích. Dosahoval úspěchů nejen v regionální oblasti, ale i na mistrovstvích České republiky. Během své jezdecké kariéry se staral i o dobřanský autoklub v Orlických horách, který byl pořadatelem řady všemožných akcí. Z těch tento klub asi nejvíce proslavili autokrosové závody mistrovství Evropy a také pravidelné mistrovství ČR.

Druhým nástupcem generace Josefů byl opět motokrosový závodník. Učil se od svého otce, s kterým se účastnili nejednoho společného závodu. A to jak v těch tuzemských, tak i v zahraničních. V roce 2008 se dokonce účastnili Rallye Dakar, které se konalo v Maďarsku/Rumunku místo zrušeného afrického Dakaru.

V současnosti tuto generaci zastupuje nejmladší Josef s přezdívkou „Zdepík“. Ten od svých pěti let závodí v Mistrovství ČR v autokrosu. Také trénoval na domácí půdě v Dobřanech v nejmenší bugině s variátorem, na které jezdil 3 roky. S ní se mu dokonce v rámci MČR podařilo vybojovat druhé místo. Asi největším úspěchem v dětské divizi byl titul mistra ČR v kategorii do 125 ccm.

V roce 2018 a 2019 byl Josef nejmladším reprezentantem na mistrovství Evropy v kategorii Junior bugy. Zde startují speciály s pohonem všech kol a motorem o obsahu 600 ccm. Auto pak disponuje výkonem cca 120 koní. Zde se mu podařilo získat celkové 8. místo. Během minulého roku nás opustil po boji se zákeřnou nemocí nejstarší Josef. Jeho syn a vnuk se však dál starají o slavný Dobřanský automotoklub a pokračují v těchto disciplínách i nadále.

Mohlo by se vám líbit