Historie

VW Brouk Teda Bundyho

single-image

15. srpna 1975 uprchl Ted Bundy hlídkovému vozu, který se ho pokoušel zastavit. Když ho policie dostihla a prohledala jeho Volkswagen Brouk z roku 1968, našla ve voze tyto podezřelé předměty: páčidlo za sedadlem řidiče, krabici s velkými zelenými plastovými pytli na odpadky, cepín, baterku, rukavice, natrhané proužky prostěradla, pletenou lyžařskou masku, pouta a podivnou masku vyrobenou z kalhotek. Také si všimli, že sedadlo spolujezdce bylo odstraněno a umístěno na zadní sedadlo. Policie zatkla Bundyho za ujíždení strážníkům, ale bez zjištění konkrétních důkazů, které by ho vázaly k jinému trestnému činu, ho později propustila. Netušili, že právě osvobodili jednoho z nejhorších sériových vrahů v americké historii.

Bundyho zabíjení začalo v lednu 1974 násilným útokem a znásilněním Joni Lenz, 18leté prvačky university, která navštěvovala Bundyho třídu na Washingtonské univerzitě. Pokračoval v únosu, napadení a vraždění mladých žen po celém Washingtonu, Utahu a Coloradu déle než rok, aniž by byl chycen, dokud nevyvolal právě podezření pokusem o útěk hlídkovému vozu, který vedl k jeho prvnímu zatčení.

21. srpna 1975 policie zadržela Bundyho za držení nástrojů pro vloupání na základě předmětů nalezených v jeho autě. Další policejní prohlídka našla dokumenty spojující Bundyho s místy několika pohřešovaných žen v Coloradu a Utahu, ale opět nic natolik podstatného, aby ho zadrželi. Bundy důkladně vyčistil svůj Volkswagen Brouk a následující měsíc jej prodal teenagerovi v Sandy v Utahu, aby se zbavil případných důkazů. 2. října 1975 tři svědci v Utahu poznali Bundyho z policejní sestavy podezřelích. Byl obviněn z pokusu o vraždu a únosu s kaucí stanovenou na 100 000 dolarů. Utahské úřady se zmocnily jeho starého Volkswagenu z roku 1968 a prozkoumaly ho kousek po kousku a našli vlasy, které odpovídaly DNA třem potenciálním obětem. Dne 1. března 1976 ho orgány v Utahu uznaly vinným ze zhoršeného únosu a uložily mu trest odnětí svobody na jeden až patnáct let.

Později vyšetřovací úřad v Coloradu našel nové vlasy za oblastí zadního sedadla a krev pod panelem dveří, což vedlo k dalším obviněním, která byla proti němu v tomto státě podána v říjnu. Po počátečním útěku z vězení v roce 1976, Bundy úspěšně unikl i podruhé 30. prosince 1977 a uprchl na Floridu. Tam znovu pokračoval v zabíjení dalších šest týdnů a kradl peníze, kreditní karty a auta.

15. února 1978, když shodou okolností řídil ukradený Volkswagen Brouk, byl Bundy zastaven policistou Davidem Lee v západní Pensacole za dopravní přestupky. Úřady usvědčily Bundyho z vraždy v roce 1979 a odsoudily ho k smrti. Byl popraven 24. ledna 1989 na elektrickém křesle na Floridě.

Volkswagen Brouk Teda Bundyho je v současné době k vidění v Alcatrazském Východním Muzeu Kriminality v Tennessee.

Mohlo by se vám líbit