Auta

Přichází nové Lamborghini Countach

single-image

Je to původní superauto, o kterém dnes uvažujeme, jako možná nejlepší dílo stylisty Marcella Gandiniho, a rozhodně to, které se definuje jako jeho odkaz. Lamborghini Countach bylo konstruováno a stylizováno celých 16 let, pravděpodobně příliš dlouho.

Diablo, které jej nahradilo, mohlo být nadřazeným typem, co se týče řízení, ale nebyl to žádný Countach. Ve skutečnosti by u tak ikonického originálu bylo zapotřebí šikovných ručiček k jeho úspěšnému oživení a riskování něčeho, co by nevyhovovalo legendendárnímu originálu. Lamborghini to právě dělá.

Countach se vrací. Jak je možno vidět v upoutávkovém videu Lamborghini a na jednom mlhou zahaleném obrázku, vypadá to jako vážný pokus o reinterpretaci – ne o rekreaci. Zasvěcenci nám řekli, že se bude jmenovat Lamborghini Countach LP800-4, vozidlo, které sdílí své základy s Aventadorem a dokáže vydolovat 789 koní. Cena? Přibližně 3,5 milionu dolarů.

Linie střechy není ani zdaleka tak nízká ani plochá jako ta původní, což je vzhledem k moderním bezpečnostním požadavkům pravděpodobně dokonce nemožné. Ale dlouhý ocas, s dramatickým střihem směrem k zadním kolům, znamená, že to nemůže být nic jiného než Countach – znovuzrozený, jistý, ale nezaměnitelný. Zvažte způsob, jakým nový Alpine A110 remixuje atmosféru původního vozu; nemůže to být zcela něco jiného, ale není to ani ubohá kopie.

Úhlové čelní sklo také napodobuje, ale nekopíruje originál. Světlomety jsou zapnuté, ale jsou to vyskakovací světla, které budou napodobovat vzhled pouzder směrových světel na vozech LP. Bude nový Countach spalovat fosilní paliva, nebo zavede elektrifikovaný pohon? Nebo je to jen nízkoprodukční speciál?

Ve správném čase se to dozvíme, možná dokonce někdy v tomto týdnu, protože začíná Monterey Car Week na Pebble Beach Concours d’Elegance v severní Kalifornii.

Mohlo by se vám líbit