Cestování

Autem do Vysokých Tater

single-image

V posledním desetiletí se dovolená na Slovensku těší mezi Čechy velké oblibě. S postupným budováním kvalitních sjezdovek a slušné dojezdové vzdálenosti, kterou ocení hlavně obyvatelé severní Moravy, často vynahrazují rakouské nebo italské Alpy. Ještě oblíbenějším obdobím je léto, kdy si můžete užít turistiku ve spojení s bryndzovými haluškami.

Jaké jsou povinnosti, které je vhodné vyřešit ještě před cestou? Povinná výbava ve vozu a dopravní předpisy jsou shodné s těmi na které jsme zvyklí. Dálniční síť na Slovensku je zpoplatněna. Používají se tzv. elektronické dálniční známky, tedy na sklo se už žádná etiketa nelepí. Kontrola se provádí automaticky, včetně rozesílání pokut. Motocykly dálniční známku mít nemusí.

Známku můžete zakoupit před cestou na Slovensko na stránkách www.eznamka.sk nebo pomocí mobilní aplikace. Datum platnosti lze nastavit i dopředu. Známku je možné koupit také na vybraných místech (čerpacích stanicích, ve vybraných servisech či na bývalých hraničních přechodech).

Z Česka se do Vysokých Tater dostane po D1. Z Brna se nejčastěji používá cesta přes Uherské Hradiště a hraniční přechod u Starého Hrozenkova, kde si sice neužijete kvalitní silnici, ale rozhodně krásu Beskyd. Obyvatelé z „horní poloviny“ ČR využijí cestu přes Hradec Králové, Olomouc a Rožnov pod Radhoštěm. Obě cesty se sejdou u Žiliny. Slovenská D1 je stále ve výstavbě, takže se během cesty střídá nová dálnice s dvouproudovou silnicí, která už něco zažila. Krásná část cesty vede kolem hradu Strečno a Královským Meandrem, kde protéká řeka Váh.

Cesta pokračuje do Ružomberoku, kde doporučujeme navštívit skanzenovou vesničku Vlkolínec. Osada se nachází v nadmořské výšce 718 m v krásném kopcovitém terénu začínajících nízkých Tater a Národního parku Velká Fatra. Do historické osady se vybírá symbolické vstupné. Eura v hotovosti s sebou a pozor na medvědy, kteří se v okolí vyskytují!

Mohlo by se vám líbit