Cestování

Změna pravidel a pokut v Německu

single-image

Německé silnice využívají tisíce z nás a od 28. února platí novela zákona o silničním provozu. Projdeme si ty hlavní novinky, aby jsme na příští cestu k našemu západnímu sousedovi byli připraveni.

Výrazně se zpřísnily pokuty za překročení povolené rychlosti. Důležité je si rychlost pečlivě hlídat, protože za mírné překročení limitu se postih dokonce zdvojnásobil. Měsíční zákaz řízení vám hrozí už při překročení rychlosti o 26 kilometrů za hodinu. Ve většině případů porušení rychlosti se postihl výrazně vzdálil od obdobného postihu v ČR. Navíc v Německu na vybodování stačí pouhých 8 bodů.

Další novinka se týká vytvoření uličky pro záchranářské vozidla. Ti, kteří při jejím vytvoření nebudou dostatečně aktivní čeká pokuta ve výši dvou set eur a dva trestné body. Pokud by samotný řidič uličku využil, pokuta se zvyšuje na 240 eur.

Zpřísnění čekají i pokuty za špatné parkování. Parkování ve druhé řadě je navýšeno o 40 eur a při omezení účastníku provozu dokonce o 55. Pokud byste vůz zaparkovali na cykloztesce čeká vás pokuta 70 eur a jeden trestný bod. Při zaparkování na vyhrazených místech pro invalidy nebo elektromobily je nový postih 5 eur. V tomto případě je trest v ČR větší – 5-10 tisíc korun.

V německých městech postupně více lidí využívají k přepravě kolo a proto novelizace myslí i na větší ochranu cyklistů. Novinkou je třeba minimální 1,5m odstup při jejich předjíždění ve městě a dvoumetrový mimo město. Řidiči nákladních aut by si také měli dát pozor na rychlost při odbočování doprava ve městech. V takovém případě smí jet maximální rychlostí jedenáct kilometrů za hodinu, aby se omezilo riziko srážky s chodcem procházejícím nebo cyklistou jedoucím ve slepém úhlu vysoké kabiny kamionu. Na základě dopravní značky pak budou mít řidiči nákladních aut v nepřehledných úsecích zakázáno předjíždět cyklisty a motorkáře.

Mohlo by se vám líbit