Cestování

Elektronická dálniční známka na Slovinsku

single-image

Slovinsko již spustilo prodej, kromě tištěných, také dálniční známky v elektronické podobě. Zároveň zatím možnost koupě té fyzické stále platí.

Zakoupit dálniční vinětu na slovinské dálnice můžete zde: evinjeta.dars.si

Nejčastějším použitím dálnice ve Slovinsku je pro běžného Čecha cesta do Chorvatska. Varianty dálničních kupónů pro vozy do 3,5 tuny jsou tři. Roční, měsíční a týdenní. Pokud tedy jedete do Chorvatska klasicky na týden plus cesta, tak vám pravděpodobně nepostačí jenom ta týdenní za 15 €. Budete muset za 30 € tedy asi za 750 Kč pořídit již tu měsíční. No a pokud jezdíte přes Slovinskou dálnici pravidelně celý rok, třeba i pracovně, pak vás vyjde ta roční na 110 € což je nějakých bratru 2800 Kč.

Pokud si nejste jisti, tak stačí na výše zmíněném odkazu vyplnit registrační značku vozu a váš e-mail a web vám sám ukáže, jestli spadáte do této cenové kategorie 2B. Jinak za nezakoupení dálniční známky hrozí ve Slovinsku pokuta 300 €, tedy asi 7 500 Kč.

Celý web a systém pro nákup dálničních známek provozuje společnost SkyToll, která je mimo jiné sdruženou společností s firmou CzechToll v České republice. V Česku si už jinou než digitální vinětu od roku 2020 nekoupíte.

Mohlo by se vám líbit