Rady a tipy

Mlhovky na scéně

single-image

Většina z nás nepozná, kdy je vhodná doba pro rozsvícení mlhovek. Je to ale jednoduché, řiďte se podle toho, jak vidíte ostatní auta. Jestliže nemáte dostatečný rozhled dopředu a máte problém rozlišit obrysy aut na bezpečnou vzdálenost je potřeba mlhovky zapnout. Ale neplatí to jenom pro mlhu, ale třeba i při hustém dešti nebo sněžení.

Nadcházející chladné počasí je období, kdy se ráno častěji setkáváme na silnicích s mlhou. Meteorologové považují mlhu jako oblak, který leží nad zemi a omezuje tak viditelnost na vzdálenost nižší než 1 km, ale pro provoz na silnicích je dohlednost na 1 km ještě zcela dostačující, nejedná se tedy o situaci kdy je zapnutí mlhových světel vyžadováno.

Vedle výhody pro lepší viditelnost má ale intenzivnější světlo mlhovek i velkou nevýhodu a to že oslňuje. Takže pokud se na sebe auta štosují v koloně, zase mlhovky vypněte, není totiž potřeba řidiče vzadu upozorňovat, když stojí za vámi. Mlhovky znovu můžete zapnout až budete v dostatečné vzdálenosti a nebude tak nikoho oslňovat. Pozor, při rozsvícených mlhovkách se můžou snadno ztrácet účastníci provozu, kteří nemůžou mlhovkami nebo jiným intenzivním světlem svítit. Jedná se třeba o chodce nebo cyklistu. Silné světlo mlhovek také zhoršuje viditelnost oranžových směrových světel a rozsvícení brzdovek, což je velký problém především na dálnici, kde je potřeba reagovat včas na situaci na vozovce.

Tak co je vlastně lepší? Rozsvícené nebo vypnuté mlhovky? Ve výsledku auto s rozsvícenými mlhovkami je vetší zlo než auto bez nich. Bezdůvodně rozsvícené mlhovky zbytečně oslňují a také omezují rychlou identifikaci důležitých signálů jako jsou brzdová světla nebo blinkry.

Nerozsvícená mlhovka je nebezpečná v případě, kdy jedete po dálnici v hustém dešti a za autem se tak tvoří oblak vodní tříště, a to tak že nejste skoro vůbec vidět.

I když všude platí, že řidič smí jet pouze tak rychle, aby byl schopný zastavit bezpečně na vzdálenost, ne kterou má rozhled, dobře víme že při dnešním provozu se na to spoléhat nedá. Plno lidí i v noci nebo právě v mlze jedou rychleji, než daná situace dovoluje. Ale nemyslete si že rozsvícená mlhovka situaci zachrání, proto je důležité jezdit opatrně k dané situaci na silnici a mlhová světla zapínat pokud je to zapotřebí jako je hustá mlha nebo při hustém dešti či sněžení.

Mohlo by se vám líbit