Elektromobily Zajímavosti

Průlomové zařízení v nabíjení elektromobilů?

single-image

Elektromobilita v posledních letech nabrala na obrátkách. Pomáhá tomu i politická podpora a přijaté normy, které tlačí automobilky do „elektrocesty“. Selský rozum, ale vždy nabízí otázku, zda je pro tuto cestu připraveno podhoubí a infrastruktura. Každý nemá vlastní garáž nebo parkovací místo v práci, kde bude moc pohodlně svůj elektromobil nabíjet. Objevilo se i několik recesí, kdy obyvatelé z bytových domů táhli dobíjecí kabely přes ulici z oken ke svým vozům.

Všem problémům by mohl být konec. Technologická britské firma úspěšně testuje chytré zařízení pro dobíjení elektromobilů a plug-in hybridů umístěných přímo na ulicích. Jedná se o teleskopický stojan, který v případě neaktivity zůstává schovaný v chodníku a ničemu nepřekáží.

Start-up Urban Electric představil teleskopický stojan zabudovaný v chodníku, který na povel vyjede nad jeho úroveň. K němu bude možné připojit nabíjecí kabel a veškeré ovládání bude intuitivní přes mobilní aplikaci. Vše, ale není tak růžové jak vypadá. Aby dobíjecí stojany nepřetěžovaly městské elektrickou síť, jejich nabíjecí výkon je skromných 7 kW. Cílí tak hlavně na noční dobíjení vozů, s levnějším paušálem a přípravou vozu na další den.

V budoucnu by tyto stojany měly lemovat městské komunikace a vytvořit páteřní síť elektro-nabíječek pro pohodlné a jednoduchá dobití v místě, kde zrovna bude potřeba.

Mohlo by se vám líbit