Elektromobily Zajímavosti

Tesla ve druhém čtvrtletí zaznamenala pokles tržeb

single-image

Továrna společnosti v Šanghaji byla v dubnu na několik týdnů uzavřena kvůli lockdownu v rámci boji proti Covidu 19. Problémy se získáváním dílů od dodavatelů Tesly také omezovaly výrobu Tesly i po znovuotevření závodu. Podle Dana Ivese, technického analytika společnosti Wedbush Securities, tato omezení pravděpodobně stála v tomto čtvrtletí výrobu asi 70 000 vozů Tesla.

„Navzdory probíhajícím výzvám dodavatelského řetězce a odstávkám továren mimo naši kontrolu byl červen 2022 největším měsícem výroby vozidel v historii Tesly,“ uvedla společnost. Tesla nezveřejňuje geografické rozdělení prodejů ve své měsíční zprávě o prodeji a výrobě. Pouze 45 % jejích tržeb v loňském roce pocházelo z prodeje v USA, podle údajů společnosti.

Celoprůmyslový prodej aut ve velké části Číny se během velké části čtvrtletí zastavil kvůli lockdownu. Většina prodejů Tesly mimo USA pocházela z vozidel vyrobených v Šanghaji. Přesto to bylo poprvé od začátku roku 2020, kdy společnost zaznamenala pokles tržeb nebo výroby ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Tento pokles tržeb byl také způsoben lockdowny související s brzkým globálním propuknutím Covidu.

I přes všechny komplikace spojené s lockdownem v Šanghaji, společnost vykázala 25% nárůst výroby a 27% nárůst dodávek. Analytici v průzkumu společnosti Refinitiv očekávali, že společnost ve čtvrtletí vykáže 46% nárůst tržeb ve srovnání s předchozím rokem a 51% skok v upraveném příjmu. Mírnější nárůst meziročních tržeb by mohl tato očekávání zmírnit a vyvinout další tlak na cenu akcií společnosti. Akcie Tesly letos zatím klesly o 35 %.

Společnost ve čtvrtletí otevřela dva nové závody, jeden v Německu a druhý v Texasu. Ale problémy s navyšováním výroby v těchto továrnách znamenaly, že produkce v těchto továrnách byla v prvních dvou měsících čtvrtletí „malá“, řekl generální ředitel Tesly Elon Musk v nedávném rozhovoru.

Mohlo by se vám líbit