Auta Historie

TVR Cerbera 4,2 V8

single-image

Trevor Wilkinson se narodil 14. května 1923 v anglickém Blackpoolu a již ve 14 letech opustil školu, aby se vyučil automechanikem v garážích místního učiliště. V roce 1947 postavil své první auto, speciální dvoumístné tělo na podvozku Alvis Firebird pro sebe, ve stejném roce vzniká automobilka TVR specializující se na výrobu sportovních aut, firma sídlí ve městě Blackpool, Lancashire.

Zkratka TVR pochází z názvu majitele firmy Trevor Wilkinson, jeho první garáž, která má písmena T, V a R. Historie TVR může být rozdělena do několika období, z nichž každá je spojena s majitelem společnosti na začátku toto období:
Modely TVR Cerbera byly vyráběny mezi lety 1996 a 2003, námi prezentovaný vůz byl vyroben v roce 1997.

Název CERBERA je odvozen z řecké mytologie, ze jména bájného tříhlavého psa Cerberose, který strážil vchod do říše mrtvých, boha Háda To, že se jedná o skutečnou šelmu pod kapotou napovídá i italský překlad, una cerbera je děsivá, divoká žena.

Britská automobilka TVR na modelu CERBERA pracovala dlouhých 5 let a konečnou podobu představila v roce 1999 na londýnském autosalónu. Posádka tohoto vozu z Blackpoolu v závodní úpravě stála desetkrát na stupních vítězů během třináctidílného britského šampionátu GT. Silniční varianta obsahuje obvyklé výrobní metody TVR: kostra je z ocelových trubek a hliníku a na ní je karbonová karosérie, která údajně váží jen 40 kg, přičemž samotný blok motoru váží 121 kg. Pro TVR Cerbera byl zakoupen V8 motor od výrobce Rover.

Cerbera vystřelí na stovku za 3,5 s a nejvyšší rychlost byla naměřena 386,2 km/h. Motor o objemu 4,2 litru byl nabízen s výkonem 360 koní při 6500 otáčkách – 297 kW.

Tvar karosérie TVR Cerbera se absolutně vymyká všem dobovým koncepcím. Vpředu má karbonový spoiler a v masce otvory do chladiče, ale tvarem a provedením se Cerbera podobá spíše “Batmobilu” než sportovnímu GT. Velké výdechy za předními blatníky mají na starost jediné: odvádět teplo motorů a od brzd. Řidič má kromě sedadla i nastavitelné pedály.

S interiérem Cerbera TVR zlikvidovala konvenční myšlení a vytvořila palubní desku, ve které jsou všechny nástroje přímo před řidičem. Na volantu jsou umístěny ovládací prvky pro dálková světla, ostřikovače čelního skla a stěrače včetně houkačky.

Vůz vyjel z Blackpoolu s cenovkou 160 tis. liber a svou klientelu hledá mezi movitějšími lidmi, kteří se chtějí dívat na Ferrari a Porsche svých kamarádů pouze ve zpětném zrcátku.

V současné době je majitelem automobilky 22 letý Rus Nikolaj Smolenskij.

Mohlo by se vám líbit