Rady a tipy

Údržba klimatizace

single-image

Postupem času se vyvíjí auta a s nimi i jejich výbava. Některé moderní prvky, jež dříve platili za exkluzivní, se tak stávají stále častější samozřejmosti a základní výbavy vozů. Mezi
nimi například klimatizace. To sebou však nese určitou povinnost na údržbu a novou příležitost pro servisy, rozšířit svou paletu služeb.

Tak jako se musíme starat o výměnu oleje, tak je třeba věnovat pozornost i pravidelné péči o klimatizaci. Péče o ní je důležitá jak z hlediska technického, tak i z hygienického. V klimatizačním systému je hned několik míst, které mohou stát zdrojem bakterií a zápachu. Kromě kabinového filtru, jenž není náročný na výměnu, jde především o výparník. Právě výparník ochlazuje vzduch, jenž proudí do kabiny vozu. Během jeho využívání na něm může kondenzovat voda, díky čemuž se v něm začnou množit mikroorganismy. To se ve výsledku projeví sníženou účinností klimatizace a jejím zápachem.

Mezi další prvky, které si zaslouží pozornost je třeba kompresor. U něho je důležitá pravidelná výměna oleje. Při jeho nedostatku se totiž může vážně poškodit. Dále mu může vadit přílišná zátěž kvůli špatné funkčnosti zašpiněného kondenzátoru, který pak nezvládá ochlazovat chladící médium. Dalším kritériem pro správný chod je i doplňování chladiva, jenž bývá pro většinu řidičů samozřejmostí. Na rozdíl od toho, by fatální následky mohl mít nefunkční sušič, který právě zabraňuje pronikání vlhkosti do systému. A právě z těchto důvodů, jsou důležité kontroly i klimatizačních systémů.

Zároveň k údržbě a čištění klimatizační soustavy včetně interiéru vozu, existuje řada přístrojů. Jedním z nich je třeba generátor ozonu. Ten najde své uplatnění při odstranění zápachu z vozu. Díky vlastnostem ozonu a jeho oxidační síle, ničí bakterie, plísně, a dokonce i roztoče (nadýchání se ozonem, v uzavřeném voze při zapnutém generátoru, může být i zdravotně nebezpečné pro člověka!).

Co se týče výparníku a dalších částí systému, tak nejlepší pro jeho dezinfekci je ultrazvukový čistič. Ten pracuje s vysoce koncentrovaným roztokem na organické bázi. Přistroj rozpráší látku do jednotlivých systémů. Vzniklá mlhovina pak ničí veškeré pyly, roztoče, mikroorganismy, bakterie, plísně a bakterie. Díky tomu, že nepůsobí pouze na konkrétní místo, ale jeho využití je v systému celoplošné, tak jeho účinek má i dlouhého trvání. Přesto se však doporučuje takovéto ošetření klimatizace alespoň jednou ročně.

Mohlo by se vám líbit