Rady a tipy Technika

5 důvodů, proč si pořídit auto s parkovacím asistentem

single-image

Jedním z největších problémů, se kterým se musí řidiči v současné době potýkat, jsou přeplněné ulice. Tím pádem se snižuje počet parkovacích míst, volná zůstávají především ta parkovací místa, na které si ne každý troufne.

Někteří řidiči se s parkováním dokáží popasovat velmi dobře, nemají strach se s autem pohybovat na velmi omezeném prostoru a parkovat takzvaně „na milimetry“. Na straně druhé tu máme řidiče, které může parkování velmi stresovat, mají horší odhad nebo si prostě na zmíněné „milimetry“ parkovat netroufnou. Pokud jste se našli spíše ve druhé skupině, nezoufejte. Žádný učený z nebe nespadl a parkování na omezeném prostoru opravdu nepatří k nejjednodušším disciplínám. Řešením pro Vás může být parkovací asistent. Níže je popsáno pět důvodů, proč si pořídit auto, které touto vychytávkou disponuje.

  1. Asistent může „jen“ napovědět a nebo i sám zaparkovat
    Existuje několik typů parkovacích asistentů. Některé napovídají pouze zvukovými signály, jiné kromě zvukových signálů využívají i odstupňované „čárky“, které dokáží postupným zhasínáním či naopak rozsvěcením napovědět, jak daleko se překážka nachází. Další pak promítají pomocí zjednodušené anebo propracovanější 2D grafiky automobil s „odstupňovanými čárkami“ na displej palubního počítače. Ještě lepší asistenti využívají kamer s grafickým znázorněním trasy jízdy a ti nejlepší dokáží i sami zaparkovat. (řidič se však musí mít neustále na pozoru!)
  2. Parkovací asistent dokáže zabránit drobným nehodám
    Ať už se jedná o hydrant, patník, jiný automobil nebo cokoliv jiného, co nám zmizelo ze zorného pole zpětných zrcátek, díky parkovacímu asistentu si toho naštěstí všimneme a můžeme včas a v klidu zareagovat.
  3. Snížení stresové hladiny při řízení
    Stres je nepřítelem, samozřejmě nejen v motoristickém světě, ale za volantem dokáže napáchat i nevyčíslitelné škody. Bohužel nejen na majetku.

    Pokud se řidič nechá stresovou situací pohltit, je vysoce pravděpodobné, že zazmatkuje a udělá chybu. Pokud máte v plánu podélné parkování v rušnější lokalitě, za Vámi již stojí fronta aut, která čeká, až manévr dokončíte, můžete bez jakýchkoliv zbrklostí rychle a pohodlně zaparkovat.

    Parkovací asistent přeměří pomocí vysokofrekvenčních zvukových vln místo, které jste si vybrali (někteří asistenti dokáží vybrat nejvhodnější místo i sami) a promítne ideální parkovací trasu na palubní počítač. Vy pak jen následujete instrukce, které Vám auto zadalo.

    Pokud Váš asistent nevyužívá kamery v zadní části automobilu a tím pádem nepromítá vypočítanou trasu na displej, pomocí pípání a ubývajících čárek se jednoduše a beze strachu z nabourání čehokoliv zařadíte do řady zaparkovaných aut sami.

    Pokud Vaše auto disponuje dokonce automatickým parkovacím asistentem, automobil dokáže zaparkovat úplně sám. Je však nutné, abyste v takovém případě dělali asistenta vy jemu a ohlídali veškeré okolní nebezpečné faktory. Rychlost manévru můžete ovlivnit vždy. A náhlé překážky se mohou objevit kdykoliv.

  4. Umožní Vám vidět takřka všude
    ..protože ten nárazník auta za námi je přeci ještě daleko..
  5. Pohodlí
    Na parkovací místo se s asistentem trefíte zpravidla „na první dobrou“ a nemusíte již nikam přejíždět, popojíždět, nic rovnat nebo dokonce s autem vyjet a zkusit to ještě třikrát a pak přejet jinam, protože tady to prostě zaparkovat nejde.

Mohlo by se vám líbit