Rady a tipy

Spíš? Dej si citron!

single-image

Lidé vozí v autě různé věci. Avšak proč vozit s sebou ve voze citrón?

Tato záležitost mezi řidiči patři mezi legendy a mýty, aniž by věřili v opravdový účinek tohoto plodu. Někteří lidé argumentují tím, že takový „obyčejný“ citron může zachránit i lidské životy, jen je potřeba vědět jak ho správně použít. Na první dobrou, bychom totiž asi jako jediné využití našli v tom, že by se mohl ve voze příjemně rozvonět a přinést do auta svěží vůni citrusů. Jenže tak tomu není. Jeho pravý účel slouží přímo k jeho konzumaci.

Ať se to člověku líbí nebo ne, vždy přijde chvíle, kdy cesta je dlouhá a navíc ještě ke všemu rovná, monotónní a únavná. Zvláště pokud jedete v noci. Ničemu nepomůže ani automatická převodovka, ačkoli je pohodlná, a další asistenti, kteří usnadňují cestu. Chtě nechtě přijde chvíle, kdy únava začne být silnější a řidič tak začne ztrácet pozornost. Poslech hudby také není účinné řešení, jak by se na první pohled mohlo zdát. Dokonce existují i studie, které tvrdí, že právě hlasitá hudba naopak únavu prohlubuje.

Proti únavě jsou různé způsoby jak se jí bránit. Někdo nedá dopustit na plechovku energetického nápoje, jiný zase na kelímek silného kafe. Ať už je to to či ono, ani jedno není nic zdravého pro náš organismus. Zde přichází na scénu zmiňovaný citron. Lepší než do sebe rvát horem pádem nápoje s vysokým obsahem kofeinu nebo jiných budících látek, je lepší sníst kousek citronu. Ten by měl člověka okamžitě probrat a zároveň dodat i patřičné osvěžení. Citron by měl natolik působit, že řidič pak zvládne další větší část cesty bez únavy.

Ještě se vrátíme chvíli k nápadu využít citron jako osvěžovač vzduchu… To opravdu není dobrý nápad. Interiér sice chvilku provoní, ovšem po čase začne šťáva kysnout a zapáchat. Další nevýhoda je, že potřená přístrojová deska bude lepit a může začít i plesnivět. Pokud však trváte, na této vůni a nechcete žádnou „umělotinu“ v podobě levných voňavých stromečků z benzinové pumpy, lze použít citronovou kůru, nebo sušený citron. Ten sice není tak pronikavý jako ten čerstvý, ale zato nezpůsobuje žádné nečistoty a zápachy.

Mohlo by se vám líbit