Cestování

Autem do Norska – most nebo trajekt?

single-image

Návodů a rad na letní cestu do Chorvatska najdete mnoho. Směr Salzburg nebo Graz, vše přehledně, jednotlivé úseky a kde nejlépe tankovat. My vám poradíme s trošku jinou cestou. S tou na sever do Norska.

Obecně Skandinávie se v poslední době těší velké oblibě u cestovatelů a to jakéhokoliv věku. Překrásná, ale opravdu překrásná příroda. Nekonečné fjordy, hluboké lesy, skalní masivy, pláže s pískem bílým jako v Karibiku. Do toho možnost potkat soba, losa a třeba spatřit papuchálka nebo velrybu. Na druhou stranu se v Norsku přes léto neohřejete jako v Chorvatsku a nedáte si u pláže vychlazené Karlovačko a smažené mořské plody. Za to je v každém obchodě čerstvý nebo uzený losos, treska nebo třeba skandinávská specialita skořicový šnek.

My jsme se do Norska vydali dvakrát a v tomto článku se pokusím shrnout tipy z obou cest na ráz. Norsko je hodně rozlehlá země a z jihu na sever je to přes 2000 km. Proto si většina cestovatelů vybere konkretní oblast. Z turistického hlediska se dá země rozdělit na 3 části. Jih země, střední Norsko a severní část. Nejde si vybrat špatně. Možností tras do Norska je několik a hodně záleží z jakého místa z ČR vyjíždíte a kam v Norsku se chystáte. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit dvě varianty. Trasu přes německé Drážďany, Berlín, Hamburk do Dánska, kde si můžete naplánovat minimálně denní zastávku v Kodani. Z té pokračovat dál přes Oresundský most do švédského Malmö. Pokračuje se po pobřeží, přes Göteborg až ke Svinesundské hraniční oblasti s Norskem. Tato cesta je ideální pro cestovatele, kteří se chtějí vyhnout trajektům a být více vlastními pány. Navíc si můžete prohlédnout dánskou perlu Kodaň a samotné dánské mosty jsou velkým zážitkem. V případě propočítávání jednotlivých nákladů na cesty je nutné počítat s poplatky na oba mosty. V Německu, Dánsku ani Švédsku se mýto neplatí.

Druhá cesta vede na německý dovolenkový ostrov Rujánu. Několik hodin po dálnicích uteče rychle a v přístavu se nalodíte na trajekt směřující do švédského Trelleborgu. Trajekt vyplouvá dvakrát za den a palubní lístky určitě doporučujeme zakoupit několik měsíců předem. Samotná plavba trvá kolem 4 hodin. Trelleborg se nachází hodinu jízdy od Malmö, kde se napojíte na stejnou cestou jako v případě první varianty. Z hlediska nákladů na cestu vycházejí obě velmi podobně. Pro řidiče je určitě lepší druhá varianta, kdy má na trajektu možnost odpočinku. Zvědavé oči ale určitě ocení možnost zastavit se v Kodani a projet dánské mosty.

Pokračování zde.

Mohlo by se vám líbit