Zajímavosti

Gran Turismo 7 – hra, co vás naučí milovat auta

single-image

Řeč není o ničem jiném, než slavném titulu Gran Turismo 7. Sice to už nějaká chvilka je, přesto se stále jedná o žhavý titul letošního roku. Next-gen grafika, výběr z více než 420 aut a přes 90 různých tratí z celého světa, kde se můžete prohánět se svými čtyřkolými mazlíky. Tato hra vznikla jako prémiovka pro platformu PlayStation, nově právě i pro nejnovější model PS5, kde strávíte spoustu zábavných hodin ve virtuálních závodech.

Je to až neuvěřitelné, ale tato série se zrodila před pětadvaceti lety. Najdete zde všechno, co se jen motosportu a aut týká. Tento díl je však zase o něco výjimečnější – zprostředkovává fascinaci z toho, jaké to je vlastnit auto a užívat si ho po všech stránkách.

Není to myšleno tak, kdy řadu let šetříte na své první auto, kdy pak pořídíte olítanou „Fóbii“ z bazaru na cesty do práce a zase zpět, tankujete při dnešních cenách maximálně do „pětikila“ a ještě trnete hrůzou z kdejakého zvláštního zvuku, aby se vám vůz nerozsypal pod sedacím ústrojím. Zde máte na výběr, že nebudete vědět, který vůz si zkusit jako první. Široká nabídka vám nabídne jak běžná auta, která potkáte denně v silničním provozu, tak fascinující supersporty, o kterých se vám může jenom zdát. A to nejen to. Najdou se tu i historické kousky a unikáty, které najdete už třeba jen v knihách či muzeích.

Na všech těchto vozech se v editoru můžete vyřádit podle libosti. Nastavit si lze všelijaké detaily jako třeba odklony kol, charakteristiky tlumičů, rozložení brzdného tlaku, atd. Krom toho lze auta vylepšovat ve smyslu většího turba, zvýšené účinnosti brzd, vytažení blatníků, přidání křídla či snad rychlejších gum s lepší přilnavostí. Závěrem pak už snad ani netřeba dodávat, že si lze upravit i design vozu. Přes všemožné laky, odstíny barev, design kol, tvorbu vlastních nálepek a polepů a spoustu dalšího. Tato hra jde až do takového detailu, kdy si u svého vymazleného vozu, můžete dát vyměnit olej či si dopřát prémiový mycí program. Krom tohoto všeho, je tu ještě jedna drobnost… Závodění!

Pro závody jsou tu připraveny všemožné okruhy. Rovinky či světoznámé okruhy. Jezdit za příznivého počasí a nebo se klouzat bokem na mokré vozovce. Soupeřit lze jak s kamarádem u jedné konzole, tak se soupeři v online režimu nebo i s počítačem samotným. Za zmínku stojí příklady okruhů jako třeba Brands Hatch, Willow Spring, Suzuka, Daytona, světoznámé Le Mans nebo třeba i Nürburgring. Z předchozích titulů se taktéž vrátili oblíbené a osvědčené tratě jako je Hight Speed Ring, Deep Forest či Trial Mountain.

Možná si řeknete, že řada věcí zní povědomě a v čem tkví ta změna. Pár novinek se určitě najde. V první řadě je to úžasná fotorealistická grafika, která vznikla právě díky nové platformě PS5. Během závodu, běží hra primárně na výkon a i přesto funguje v 60 FPS. Díky modelaci každé scény světla a stínu pocítíte tu hmatatelnost.

Kromě výkonné konzole je zážitek umožněn i novým ovladačem Dual Sense, který pomocí vibrací detailněji předává informace o povrchu vozovky, o dostupném gripu a prokluzu kol či pocit o přejezdu obrubníku nebo vibrace motoru a rezonance karoserie.

Jak již bylo mírně naznačeno, o level výše došla i simulace. Počasí odpovídá dané lokalitě. Na horkém okruhu Willow Springs zažijete většinou jasnou oblohu, kdežto ve Spa snad ani suchou silnici pomalu neuvidíte. Na některých tratích se mění i průběh dne. Tedy třeba ze dne do noci. A i takové drobnosti se podepíší na jízdě a chování vašeho vozu. Vše se snaží simulovat realitu takovým způsobem, že trať rychleji usychá ve vyjeté stopě a jinde se po dešti v jistých úsekách může držet voda.

Pokroku doznala i zvuková stránka v podobě 3D audia. Rozeznáte dopad kapek na čelním skle. Rezonuje tu zvuk od různých materiálů a tak soupeře můžete doslova slyšet prosvištět kolem. Dalším příkladem je třeba i to, že při nárazu kolem na obrubník, rozeznáte, kterým kolem jste ho trefili. Kromě realistického zvuku, je hra doplněna i hudbou, která byla vždy důležitou součástí této hry. Muziku tak můžete poslouchat nejen během závodů, ale třeba i v případě, že se prostě budete chtít projet jen tak, za doprovodu svého oblíbeného interpreta. V databázi hry je více než 300 skladeb od 75 různých interpretů.

Kromě hry, se tu můžete dozvědět i více o historii. A to jak o autech, výjimečných a sběratelských skvostech, tak i o vývoji a vzniku jednotlivých značek. Vzpomínky a názory jednotlivých designérů a konstruktérů. Procházet se můžete nejen po své garáži, ale i po showroomech virtuálních spoluhráčů z celého světa. Přesto však tou nejdůležitější částí jsou závody s krásnými a rychlými auty. Tentokrát však s mnohem propracovanější fyzikou a mnohem intenzivnějším řidičským zážitkem.

Mohlo by se vám líbit