Rady a tipy

Obutí na zimu

single-image

S prvním listopadem přichází pro české řidiče období přezouvání na zimní pneumatiky. Podle vyhlášky nemusíte mít povinně nezutá zimní kola za všech okolností, ale odborníci radí nespoléhat na štěstí a mít své auto přezuté před 1. listopadem. Řekneme Vám proč.

Vyhláška říká, že je řidič povinen mít na svém voze obuté zimní pneumatiky od 1.listopadu do 31.března, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza. Může se zdát, že pokud nebydlíte někde v horských oblastech, moc často zimní pneumatiky za celou zimní sezonu potřebovat nebudete. Problém ale je, že policisté to mohou vidět jinak, než vy a je zbytečné se s nimi dohadovat, protože ti si většinou stojí za svým.

Například stačí takové zimní mrazivé ráno, kdy se vozovka třpytí námrazou a v poledne může být třeba až 8 stupňů nad nulou a suchá vozovka bez známek námrazy a ledu. A to pak riskujete nejen tučnou pokutu ale hlavně i nehodu.

Počasí prostě může během zimy zaskočit v jakýchkoliv polohách každého z nás, a proto je dobré na to být připraven. Vždy se ale najde jeden z mála, který zkouší výmluvy typu „jezdím jen po Praze a tam nesněží“ ale i v Praze se každý rok alespoň jednou nebo dvakrát sníh objeví. Takže podobné výmluvy jsou zbytečné, navíc dohadovat se s policisty na místě nebo ve správním řízení, kde oba budou tvrdit že na vozovce ležel sníh, a vy, že neležel, není nic o co byste měli stát. Dále se taky můžete přít s pojišťovnou, která vám v případě nepřezutých kolech škodu neuhradí.

Pozor by si měli dát i řidiči s celoročními pneumatikami. Některé pneumatiky nesplňují požadavky zákona na provoz v zimě. Podle zákona musí být na pneumatice označení písmenky M+S. Pneumatika také musí mít odpovídající dezén, který by měl být označen písmeny ET, ML nebo MPT a to že je na ní vyobrazena sněhová vločka neznamená, že je vhodná podle zákona. Pokud tato písmenka na bočnici své celoroční pneumatiky nenajdete, je potřeba pořídit odpovídající přezutí na zimu.

Mohlo by se vám líbit